Ситуацията със сигурността в Украйна и по границите на Украйна е "тежка", заяви румънският външен министър Луминица Одобеску, която участва днес в неформална среща на външните министри на страните от ЕС в Киев, предаде Аджерпрес и БТА.

"Румъния, страна от ЕС, която има най-дългата граница с Украйна, разбира много добре последиците от войната в Украйна. Знаете, че части от руски дронове бяха открити на територията на Румъния. Атаките на Русия срещу гражданската инфраструктура, включително срещу пристанищата, които са много близо до Румъния, са военни престъпления", изтъкна Одобеску в изявление преди срещата.

"За нас е важно да продължим да подкрепяме Украйна. Това, което прави Русия в близост до нашите граници, подкопава украинската икономика, продоволствената сигурност, включително на глобално ниво, и сигурността на корабоплаването в Черно море. Румъния ще продължи да полага усилия, за да подкрепя Украйна по отношение на транзита на зърно", каза още Одобеску.

Тя напомни, че до момента над 25 милиона тона зърно от Украйна е преминало транзитно през Румъния.

"Работим в тясно сътрудничество с украинското правителство, с Европейската комисия, с нашите партньори, за да увеличим капацитета за украинското зърно, което преминава (през Румъния) от 2 милиона тона на 4 милиона тона (на месец) до края на годината", посочи още румънският външен министър.

По думите й "ежедневната съпротива на украинците и борбата им да защитят територията си, страната си, са неща, които оценяваме".

"Намирам се тук, за да предам силно послание на подкрепа за Украйна. Румъния е силен поддръжник на Украйна, докато това е необходимо", добави още Луминица Одобеску. Тя подчерта подкрепата на Румъния за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС до края на тази година.