С цел увеличаване на износа на биологични банани Promperú, Перуанската агенция за насърчаване на износа и туризма, провежда редица дейности в сътрудничество с Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и неправителствената организация Cedepas Norte.

Тази година производителите вече получиха подкрепа за участието си в изложението Fruit Logistica и във виртуални срещи с купувачи от Франция, Швейцария, Швеция, Саудитска Арабия, Нидерландия и Германия.

Беше организирана и търговска обиколка в Европа, която им позволи да научат повече за тенденциите в потреблението на храни, да оценят разходите, цените, промоцията и сертифицирането на перуанските банани и да повишат имиджа на плодовете като качествен продукт, отглеждан при спазване на социалното законодателство и околната среда.

Заслужава да се отбележи представянето на бананово пюре за бебета, продукт на Cooperativa Nor Chira (сътрудничество между организациите на производителите Appbossa, Usuarios Río y Valle и Apbosmam), предназначено за европейския пазар.

"След като посетихме някои супермаркети в Европа, където видяхме пюрета от банани по рафтовете, решихме да използваме продукта, който не е подходящ за пресния пазар. Скоро ще говорим за 25% от добива", казва Мигел Бореро, директор на Apbosman.

Преди няколко дни е изпратен първият контейнер с биологично бананово пюре с дестинация Германия. "Това е храна за деца и бебета с голямото предимство, че е биологична. Това не се намира лесно в супермаркетите", обяснява той.
Той казва, че над 40 организации на дребни производители на банани се надяват да се присъединят към новосъздадената Cooperativa Nor Chira, за да се възползват от икономиите от мащаба и да отговорят на международното търсене.

Пиура е най-големият регион за отглеждане на биологични банани в Перу, с 60% от реколтата (9 927 от 16 500 биосертифицирани хектара). Следват го Тумбес, Ламбайеке и Ла Либертад.