В направените проби на украинските продукти, внесени в България, няма нищо притеснително.

Това заяви земеделският министър Кирил Вътев край Калофер. Той откри Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, предаде бТВ.

През последните дни се появи информация, че внесените от Украйна продукти са замърсени. Вътев обаче отрече тези съмнения. Той обясни, че ще бъде разработен нов закон за търговията на аграрни стоки, който да сложи рамка на надценките. Причина за това са проверките от рафта в магазините до производството на мляко и млечни продукти, които показали показват завишаване на цените за крайния потребител.

По темата за споразумението, с което завърши протестът на земеделците, Вътев посочи, че вносът на слънчоглед от Украйна е спрян за два месеца. А след като срокът изтече, до внос ще се стигне само при нужда.

"По принцип генерално споразумението между Украйна и Европейската комисия е за четирите култури – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, но ние нямаме проблем с другите три, единствено със слънчогледа, защото той не само се произвежда в черноморския басейн, той тук се и преработва. Това е поет ангажимент от самата Украйна - тя няма да допусне внос на слънчоглед, но ако има нужда, всичко ще бъде регламентирано с лицензионни режими и в България ще влизат само толкова, колкото е необходимо", каза още Кирил Вътев.