• В първите дни термометърът ще показва до 39 градуса
  • На 5 и 6 октомври над Рила и Пирин ще превали сняг
  • На 7-и максималните температури ще са между 12 и 18 градуса
  • Последен уикенд за море у нас, в Гърция - до края на месеца

Астрономическата есен започва с високи температури и с летни стойности - между 32 и 37 градуса, а на север от планините в Русе и Велико Търново - до 38-39 градуса. Причината за топлото време е южният вятър. Скоро обаче сезонът ще покаже истинските си страни - със захлаждане, валежи и сутрешни мъгли.

Това каза за “24 часа” шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

В събота следобед ще се заоблачи и през нощта само в планините от крайните западни части на страната ще превали. В неделя следобед валежите ще бъдат повече - отново в западната част. На изток температурите ще се задържат високи.

Между Сливен и Ямбол и в югоизточните райони ще са до 32-33 градуса

През следващите дни есента ще се усети истински. Температурите ще се понижат. В понеделник отново ще превалява преди обед в западните части. През деня облаците ще намаляват и валежите ще спират. Във вторник ще е без валежи. В сряда и четвъртък ще се заоблачава от югозапад и в крайните южни райони слабо ще превалява.

В Южна Гърция в сряда и четвъртък ще премине циклон, който

на юг от Лариса ще донесе интензивни валежи

от 30 до 50 литра на квадратен метър в района на Пелопонес. За гърците това вече не са валежи на фона на 400-те и 600-те литра на квадратен метър, които паднаха за три дни в началото на септември, коментира Петър Янков.

Според него валежите там няма да засегнат нашата страна. Този циклон съвсем слабо ще се усети в крайните южни части от България.

В петък дъждът у нас ще се премести в източните части от страната. По Черноморието ще превалява съвсем слабо, но ще има повече облаци. Ще е ветровито.

Като цяло

през следващата седмица ще е по-хладно

Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса.

До края на месеца ще падат традиционните сутрешни мъгли. Около обед облачността ще се разкъсва.

Сериозни валежи със захлаждане се очакват в началото на октомври, каза още метеорологът. Към 5-и и 6-и в Рила и Пирин на височина над 1500 метра ще превали сняг.

На 7-и и 8 октомври се очаква чувствително захлаждане. Дневните температури в населените места ще паднат и термометърът ще показва между 12 и 18 градуса, а главно в Стара планина отново ще превали сняг и билото на Балкана ще се обагри в бяло, каза още Петър Янков.

Този уикенд е последният, през който става за море у нас. В Гърция сезонът може да продължи до началото на октомври.