Може да се практикува и за по-късно производство

По принцип директната сеитба на домати се използва за т. нар. консервен тип. През последните години, тъй като есените са доста топли и продължителни, някои градинари отглеждат и по-късни домати в дворовете си. Те също е подходящо да се сеят директно в лехата.

За преработка

Когато се отглеждат домати, конто ще се консервират или сушат, т.е. за зимнина, те се засяват на по-голяма гъстота. Препоръката е да се засаждат на високи лехи, тъй като така има по-добро проветрение, респективно те са по-устойчиви на болести.

Доматите не се нуждаят от опорна конструкция, въпреки че някои любители поставят колчета, тъй като така по-лесно извършват различните дейности, свързани с грижите за растенията. На тези домати не се прави колтучене.

За късни беритби

Ако искате да отгледате по-късни домати, които да узреят чак през септември, а и не ви се занимава с разсади, също е подходящо да направите директна сеитба. Може да използвате семена, които са ви останали, както и да си купите нови. Препоръчително е да изберете по-непретенциозни сортове, защото е възможно условията в края на лятото да не са много добри, така няма да сте разочаровани, ако не постигнете отлични резултати. При всички ситуации обаче, предполага се, че реколта ще има. И от вас, разбира се, зависи да е по-добра. А това ще стане, ако полагате грижи за растенията. Това важи за всички култури и за всички срокове на отглеждане.

На висока леха

Направете високи лехи, на които се разполагат един или два реда (ленти) растения.

  • Ширината на лехата при едноредова лента е 40-50 см и междуредие (бразда) 30-35 см.
  • Височината на лехата е 25-30 см, защото в по-късен етап браздата, която се получава се използва за напояване.
  • Дължината на лехите зависи от големината на мястото.

Засяване

При едноредова сеитба в средата на лехата отворете от край до край браздичка с дълбочина около 2,5-3 см. След това в браздичката през 30-35 см пускайте по 3-5 семенца домати.

Ако разполагате с добре угнил оборски тор, вместо с почва, покрийте семената в браздичката с него. След това уплътнете почвата и полейте отгоре с лейка, така че водата да навлажни достатъчно почвата и да стигне до семената.