Производители на разсади за зеленчуци предупреждават, че български домати може да се появят на пазара едва към края на май, съобщи БНТ.

Тази година оранжерийното производство закъснява заради високите цени на енергоносителите и невъзможността стопаните да отопляват парниците през зимата. Цените на разсада от български сортове не се повишили драстично, но хората, които го произвеждат са изправени пред изпитанията и несигурността на пазара повлиян от инфлацията.

Във фамилната оранжерия на Здравка Дочева от пловдивското село Цалапица растат 1500 корена доматен разсад от традиционни български сортове. Растенията се отглеждат по заявка. А разходите тази година са по-високи, защото отопляват парника на ток.

Първият разсад ще бъде готов за засаждане след средата на април. Цената обаче е неясна.

"Той пазарът ще определи цената, аз нямам представа. Миналата година доматът беше 70 стотинки, пиперът беше 20 стотинки, някои продаваха и на 30", обясни Здравка Дочева.

В Ново село Георги Колев вече продава разсад за оранжерийни зеленчуци. Но е пресметнал, че въпреки инфлацията, за да остане конкурентен на пазара, може да увеличи цената само с 5 стотинки на корен.

"Петте стотинки са малък процент. Не ни устройват тези неща, но няма как да се откажем от това производство, защото сме вложили много средства. Не казвам, че ще фалираме , но работим на много ниска печалба", коментира той.

Заради по-скъпото отопление оранжерийното производство на зеленчуци у нас се е забавило с два месеца, алармират земеделски стопани. А това означава , че ранни български домати ще се появят на пазара едва в края на май. Тогава цената на продукцията може чувствително да падне.

"Тези, които са отоплявали, ще се засекат с тези, които са в момента и става едно свръхпроизводство. Не знам какво ще стане с пазара, сигурно ще бъде пренаситен", коментира Георги Колев.

Производителите се надяват най-лошото време за тях да е отминало. И с успокояването на цените на тока и пелетите, да падне и себестойността на оранжерийната продукция.