Очакваме комисията да отвори кризисния си резерв заради задръстените със зърно складове

"През следващата седмица българското Министерство на земеделието ще изпрати писмо до ЕК, с което ще се възпротивим на готвените промени в регламента за етеричните масла, добивани от растения. Ще кажем, че държавата ни е твърде против да се приравняват естествените етерични масла, включително и розовото, с химически продукти". Това каза днес служебният земеделски министър Явор Гечев в казанлъшкото село Овощник, където присъства на деветата поред национална среща на земеделските производители в България. Тя се организира от Асоциацията на земеделските производители в България, която обединява около 2500 фермери от цялата страна.

Министър Гечев припомни, че ЕК възнамерява да промени регламент от 2006 година, с което ще се въведат допълнителни регистри и отговорности, като етеричните масла от растения ще се приравнят с химически продукти като производните на нефта и занапред ще наблюдават не от институциите, които отговарят за земеделието, а от тези, които се занимават с околната среда. Смята се, че подобна стъпка би затруднила производството на розово и лавандулово масло у нас, и нещо повече - би заличила изцяло този отколешен български поминък.

"Ще изпратим подобно писмо и до всички български евродепутати с молба да подкрепят българската държава", добави министър Явор Гечев, които не скри, че България е изненадана от повдигането на тази тема. Все пак той е оптимист, че няма да се стигне до крайност и коментира, че страната ни като голям производител на розово и лавандулово масло няма алтернатива и няма да се примири с това намерение на ЕК, от което е разтревожена и Франция.

Друго искане на земеделското ни министерство, за което имаме подкрепата и на страни като Румъния, Унгария и Полша е което вече е обсъждано на заседание на съвета на министрите на земеделието от ЕС, е Европейската комисия да отвори кризисния си резерв заради тежката ситуация с натрупаното в тези страни зърно. По това искане България чака развитие.

В момента в страната ни застояват около 5 милиона тона пшеница, което е с 1 милион тона повече в сравнение с миналата година, независимо от по-лошата реколта. Едно от причините за това е и големият внос на украинско зърно заради войната. Министърът очаква с намесата на ЕК пазарът на зърно да се раздвижи, а и да се осигурят компенсации за стопаните. В момента изкупните цени на зърното са ниски, складовете са препълнени, а пазар няма, описа картината той. Себестойността на пшеницата е висока, високи са и разходите за нейното съхранение.

"Затова искам да ви уверя, че зърнопроизводителите ни нямат печалби, каквито слухове се носят, те често работят на загуба. Ще бъде добре поне да преодолеят прага на себестойността на продукцията си. Изкупните цени са ниски и вярвам, че повече няма да падат. Това зависи от борсите, държавата не трябва да се намесва, както направи през миналата година и обърка повече нещата", добави служебният министър на земеделието.

По думите му, най-лошият сценарий би бил, ако се застъпи в складовете зърното от миналата и тазгодишната реколта, което ще започне да постъпва през юли. "Работим и по този вариант, но дори не искаме да мислим, че е възможен", коментира той.