Ябълката е овощна култура, която вирее без проблем в цялата страна. Ето защо се среща в почти всяка любителска овощна градина. Предимството на овощния вид е, че се отличава с голяма родовитост, има селекционирани изключително разнообразни сортове, които са подходящи за всеки вкус. Освен че са с различни цветове, както и с вкусови характеристики, плодовете са с различни срокове на зреене. А късните сортове, т.е. зимните ябълки се съхранят за много продължителен период от време – почти чак до пролетта. Плодовете са подходящи за консумация както в сурово състояние, така и за приготвяне на разнообразни продукти - сушени резени, компоти, сокове, вино, пектин, разнообразни сладкиши и др.

Изисквания на вида

Въпреки, че ябълката е един от най-непретенциозните овощни видове, тя също има изисквания на средата, с които е добре да се съобразите, за да получавате качествени плодове.

  • От климатичните фактори с най-голямо значение е топлинният режим, като особено важни са минималните температури, както и късните пролетни студове и слани.

Ябълката е една от най-студоустойчивите овощни култури и понася студове до –30°С.

Студоустойчивостта зависи и от запасеността на дърветата с хранителни вещества, от резките температурни колебания през зимата и от продължителността на задържане на ниските температури. По-чести измръзвания се наблюдават в края на зимата и началото на пролетта, но тъй като излиза от покой по-късно, измръзванията са много по-редки, в сравнение с останалите овощни видове.

  • Взискателна е към количеството на валежите. Много често, а и с промените, които наблюдаваме в последните години, обикновено те не са достатъчни през юли, август и септември. Ето защо е препоръчително дръвчетата да се поливат през летните месеци. А градинарите, които имат повече ябълкови дървета, е добре да си направят капкова система за напояване.
  • Надморската височина също е определящ фактор. Оптимални са местата до 800 метра височина. Над 600 метра обаче трябва да се вземат под внимание ранните есенни слани, които забавят вегетационния период. Затова там се засаждат сортове, които зреят по-рано.

Внимание!

Неподходящи места за ябълкови градини са ниските затворени котловини, защото студеният въздух пада надолу по склоновете им и се задържа в тях.

Почвата е важна

Ябълката се развива нормално и плододава добре на почви, които са влагоемни и богати с хранителни вещества . Тъй като повечето подложки развиват мощна коренова система, то почвата е важно да е пропусклива. Ако тя не пропуска водата, се намалява притока на кислород, при което корените на дръвчетата се задушават и умират.

Пропускливостта на долния почвен слой трябва да бъде умерена, но не и силна, в противен случай бързо изсъхва. Нивото на подпочвените води не бива да е по-високо от 1,5 м до повърхността.

Препоръки:

  • Ще се ориентирате най-добре дали мястото е подходящо за ябълкови дървета по съседните градини. Ако има и растат без проблем, значи става.
  • Имайте предвид, че не е препоръчително да се засаждат нови дървета на мястото на стара ябълкова градина, тъй като почвата е „уморена“ от вида. Може например да се засаждат костилкови видове или да се използва за зеленчукова градина. Ябълкови дръвчета може да се засадят след костилкови.

Хранителен състав

В състава на ябълковите плодове най-важна е групата на разтворимите вещества, а от тях на захарите: фруктоза - средно 8,1%, глюкоза - 3,8% и захароза – 3%.

Съдържат ябълчна и лимонена киселина, пектин, богати са на минерални вещества, а също и на ценните за организма витамини: В1, В2, С, Е, Р и РР.
За ползите от консумирането на ябълки е излишно да говорим. Всички знаем, че те трябва да са включени задължително в менюто ни, подходяща са и за всякакви диети. Изключително полезни са зелените сортове, които са с по-кисел вкус.

Важно е да изберете подходящи сортове

Рядко любителите засаждат само едно ябълково дърво, а и не трябва. Въпреки че сортове са самонеоплождащи се, то някои са добри, а други – лоши опрашители. Затова условието трябва да се вземе под внимание. Добре е, когато се засаждат сортове, които цъфтят едновременно да има добри опрашители. Така няма да се стигне до безплодие на един или друг сорт в случай, че някой от тях встъпва по-късно в плододаване, не цъфти ежегодно или е по-малко дълголетен.

Колко е продължителността

на живота на ябълковите дървета?

Това зависи от сорта, подложката, условията на месторастението и добрите практики на отглеждане. Колкото даден сорт встъпва по-рано в плододаване, толкова продължителността на живота му е по-малка и обратно.

Средната продължителност на живота на ябълковото дърво, присадено на силна подложка, е 40–50 години, а върху слаба – 15–25 години.

Летни, есенни и зимни

В зависимост от сезона, през който зреят, ябълките се делят на летни, есенни и зимни.

  • Летните узряват през юли–август, като може да се консумират веднага. Те не могат да се съхраняват дълго време – около 10 дни.
  • При есенните сортове беритбената зрелост настъпва през втората половина на август до началото на септември, могат да се консумират след 15–30 дни.
  • Зимните сортове се берат през септември–октомври, а консумативната зрелост се достига след няколко месеца – от 2 до 5 месеца. Те са подходящи за съхранение, тъй като може да се запазят чак до късна пролет.