Шипка 

Бодливият и немного висок храст може да видите почти навсякъде у нас, включително и в декоративната градина, когато подложката на розите пусне издънки и те се развият. Шипката цъфти през май-юли, бере се през септември-октомври, а може и по-късно.

Плодовете са богати на витамин С. Билката често се използва за борба с настинки, за намаляване на температурата, както и в борбата с вирусите. Препаратите на базата на шипка помагат за укрепване на имунната система, подобряване на производството на антитела. Използва се за лечение на заболявания, като: магарешка кашлица, скарлатина, пневмония, дифтерия, възпаление на сливиците. Има антивирусни свойства, влияе при заздравяване на рани, имуностимулант е, намалява противовъзпалителни реакции и т. н.

В шипката има много витамини - С, А1, К, Р, от група В - В2 и В1, а също флавоноиди, каротиноиди, плодови киселини, танини, соли.

Шипката може да се приготвя самостоятелно или да се комбинира с други продукти - корени от коприва, корени от магданоз, пелин и хвойна.

Глог 

Плодовете на дървото, което може да видите около пътищата, баирите, по-ниските планински месторастения, е изключително полезна храна. За съжаление, този безценен дар от природата, често се пренебрегва, тъй като не се познават уникалните му качества.

Глогът може да се консумира както в свежо състояние, така и изсушен. И не е нужно да имате някакви проблеми, за да похапвате от малките червени плодчета.
Може да съберете глог през лятото или в началото на есента, в зависимост от това къде расте, да го изсушите, за да имате през зимните месеци.

В народната медицина чай или настойка от глог се препоръчва при лечения на различни заболявания на сърдечно-съдовата