Също и ако са омърлушени, а лигавицата на езика, небцето и горната устна е зачервена, търсете ветеринар, напомня д-р Валентин Иванов

Понякога първите

признаци на заболяването стоматит

са промяна в апетита - зайците стават капризни, освен това са омърлушени. А когато се хранят, издават мляскащи звуци. На по-късен етап по лигавицата се появяват малки мехурчета с големина до лещено зърно, които се пукат и под тях остават ерозирали участъци с неправилна форма. Накрая те се покриват с жълтобелезникав налеп, който бързо опадва и езикът изглежда като оголен.

Температурата достига до 41 градуса

А храненето при тези рани в устата, разбира се, е силно затруднено.

Друг характерен симптом е силно слюноотделяне. В началото се забелязва силно подмокряне със слюнка на космите в ъглите на устата, от което те се слепват и заприличват на "мустачки". По-късно слюноотделянето се засилва, в резултат на което

се подмокря кожата на шията и гърдите

Зайците в опитите да си търкат устата извършват характерни движения с лапички и издават типични мляскащи звуци.

При голяма част от зайците признаците отшумяват и за 10-12 дни настъпва облекчение. Температурата се нормализира, лигавицата в устата се възстановява, слюноотделянето намалява, а апетитът се завръща.

Кога настъпват усложнения:

0 при не добро хранене и гледане;

0 когато зайците са подложени на стрес.

Те са в резултат от нахлуването на вторични патогени на вече увредения терен в устата - стафилококи, стрептококи, гъбички, вируси и др. В такива случаи общото състояние продължава да се влошава. Появява се лош дъх от устата и диария. В такива случаи зайците умират след още 2-3 дни.

Лечението дава добри резултати

Може да се използват меки дезинфектанти за промивка на устната кухина, напр. калиев перманганат 1%, спиртен извлек на прополис, риванол и др.

Заболяването се разпространява бързо и в продължение на 10-15 дни може да обхване всички зайчета. Добре е да дезинфекцирате клетката с бензинова лампа.
Заболяването се разпространява бързо и в продължение на 10-15 дни може да обхване всички зайчета. Добре е да дезинфекцирате клетката с бензинова лампа.