“Здравейте! Казвам се Диана! Историята ми е дълга, но ще я концентрирам около целта, която гоня. Искам спокойствие и разкошна ароматна градина! Моля, дайте ми идеи за цветя, билки, подправки и всякакви други растения, извън рамката на комерсиалното, с които да я постигна. Подчертавам, че искам ароматна градина.

Благодарности и поздрави от дупнишкото село Сапарево.”

Хмм… Целта ви звучи по-скоро като мечта. Веднага си представихме прохладна лятна вечер в двор с асми, овошки и цветни лехи. И приглушени светлини. С кътче за почивка и сбирки със семейството, както и с местенце за детски игри и смях. Някъде там, красива Писана мърка звучно, а дребно кутре върви по петите ви с размахана опашка…

Дали уцелихме подробностите?

Щом основното изискване е аромат, смятаме, че е редно да разделим цветята на две групи. С билките и подправките, каквито и да са те, няма да сбъркате, защото при повечето от тях, етеричните масла се съдържат в листната маса. Тоест, избирайте и засаждайте смело.

Да се върнем на цветята. Защо ги разделяме в две групи? Защото една част от тях отделят аромат през деня, а друга – през нощта. И точно тук идва дилемата. Но и решението. Съчетаването е тайната.

И така. Повечето хора работят през деня, а вечер се отдават на почивка с освежаващо питие. Та, започваме с нощните ароматки. Ако се чудите защо миришат вечер и през нощта, отговорът е, че по този начин привличат правилните опрашители. В този случай нощни пеперуди, молци и други.

Важно е къде ще ги позиционирате. Всички ароматки трябва да са в близост до пътеката, по която минавате най-често, до беседката или пейката, където прекарвате повече време, на прозореца или до вратата, за да може да ароматизират и помещенията.

Типични нощни ухания

Ангелски тромпет – разкошно растение, за съжаление отровно. Цветовете достигат дължина около и над 30 сантиметра в зависимост от вида. Може да се срещне в бяло и в пастелни тонове на оранжевото и червеното, но рядко се предлага в търговската мрежа. В семейството на бругманзиите се срещат невероятни видове, като по-голямата част миришат вечер. Счита се, че с тях може да се изгради невероятна нощна/лунна градина.

Хесперис – двугодишно растение с нежни лилави, бели или розови цветчета, които отделят сладък аромат, подобен на виолетка през тъмната част от денонощието. Има склонност да се самозасява, но в никакъв случай не е агресивен, а напротив, спестява труда на градинаря.

Никотиана – един от най-красивите представители на семейството на нощните сенки. Елегантни, обилно и дълго цъфтящи, с нежни краски и интензивен аромат най-вече в малките часове. Като декоративно растение се среща рядко в разсадна фаза и отгледано в саксия, но напоследък се появява по-честичко по магазините. Никотианата у нас се отглежда като едногодишно растение.

Матиола - също ароматизира основно през нощта. Отглежда се лесно като едногодишно растение, а може да се използва и за рязан цвят. Цветчетата бързо повяхват, но са многобройни, което пък е гаранция за дълготрайност. Цветето предлага богата гама багри и може да се купи както в саксия, така и под формата на семена.

Кралицата на нощта – кулминацията на нощните ароматки е полиантеса (Polianthes tuberosa). Тя е растение, чийто подземен орган се вади от почвата всяка есен и се засажда напролет. От цветовете се получават парфюми и етерични масла с божествен аромат.

Дневни и постоянни градински парфюми

Карамфили – градинските форми на това невероятно цвете са известни в цял свят. Те са мразоустойчиви и издръжливи, а когато слънцето погали цветовете с лъчите си, се разнася божествен аромат, който може да се усети на метри разстояние. Карамфилите могат да се отглеждат в контейнер или в градината. условие за обилен цъфтеж е слънчевото изложение.

Орлови нокти – съвсем скоро писахме за зацветяване във вертикала, но няма как да пропуснем лоницера “орлови нокти” и в тази класация, защото нейният меден аромат е незабравим. За да се справите успешно с това растение е необходимо да осигурите стабилна опора и достатъчно слънце. Към лианите, отговарящи на зададения критерий спадат голяма част от жасмините, вистерията, текомата и други.

Флокс – бабите го наричат сапунче и в миналото го засаждали до чешмите. Децата късат цветовете, натриват дланите, изплакват с вода и вече са чисти без сапун. Ароматът на цветовете се задържа дълго върху кожата, а и в градината ухае. Phlox paniculata е многогодишен и издръжлив. Отглежда се лесно. По-новите сортове са компактни и с много интересни звездовидни цветове.