Все по-често ландшафтните дизайнери подреждат градини под формата на естествени кътчета, които са "почивка за окото". Например това е мястото, където пресъздавате планинския пейзаж и флората на Алпите. То обикновено се нарича алпийски хълм.
Центърът на композицията, като правило, е ефектен, текстуриран, масивен камък, който символизира планински връх.

В зависимост от размера на площта, върху която се намира алпийският хълм, композицията може да изглежда като открита скална издатина, или като няколко скалисти хълма с растения от високопланински произход, или такива, които ги имитират.

Например това са различни почвопокривни растения, килимчета от седум, тревисти и устойчиви на суша многогодишни растения, макове и лалета.

Видове

. Скален кът - грандиозен обект на ландшафтен дизайн като независима алпийска пързалка. Скалите служат като имитация на естествените. По този начин е идеално да се направи стръмен склон, като се използват много големи камъни и блокове.

. Планински склон - комплексна ландшафтна градина. Това е планински сипей, фиксиран от групи клекове. Най-доброто местоположение е на голям наклонен склон.

. Планинската долина - пейзажна скалиста градина, която създава образа на високопланинска долина. Това е художествена композиция.

. Алпийска морава - такъв алпийски хълм трябва да създава впечатление за равна алпийска ливада и да осигурява най-удобните условия за живот на растенията.

. Между склоновете на хълмовете се създава "клисура". Стените на клисурата са облицовани с камък. Височините на стените обикновено са с различна височина за най-добро осветление и изживяване при гледане.

. Водната каскада и планинският поток са самостоятелни художествени композиции, но в големи пространства могат да бъдат и част от пейзаж на голяма надморска височина. Каскада от водоеми с потоци и водопади изглежда естествено само на фона на голям алпийски хълм или при използване на характеристиките на терена. Структурата не трябва да е обемиста, а камъните да имат естествена форма.

Мястото

Алпинеумът се изгражда на място, където ще се впише в пейзажа, без да нарушава цялостното оформление на територията. Всички алпийски растения се нуждаят от светлина, така че се препоръчва скалистите хълмове да са на слънчево място.

Препоръчително е да използвате склоновете, разположени от източната, югоизточната и югозападната страна.

От северната страна на алпинеума и в сянката на големи камъни ще виреят добре непретенциозни, устойчиви на сянка растения. Повечето от тях изискват висока влажност в сухи скални условия. Това създава определени трудности при грижите за растенията, които растат там.

Най-подходящи за северните сенчести склонове на хълма ще бъдат много видове иглика, бадан и др. Малката зеленика също ще расте добре и дори в подножието можете да засадите папрати. Особено хармонично те се вписват във вече съществуващия в пейзажа хълм, който ще се превърне в цветна градина от почвопокривни растения. Те ще служат като връзка между хълма и всяка друга растителна композиция или малките архитектурни форми, разположени наблизо.

На хълма можете да засадите и храстчета калуна и ерика, нискоразмерни форми на рододендрони, образуващи гъст храст.

Интересни са и миниатюрните водопади, каскади от езерца, сухи потоци или блата със специфична крайбрежна растителност.

Осигурете достъп

Тъй като алпинеумът, като правило, се състои от малки елементи - камъни и ниски планински растения, разумно е да се осигурят удобни подходи към него. Поставени наблизо плоски камъни, пълнеж от чакъл или камъчета, под формата на рамкираща пътека, ще ви помогнат да се доближите до острова на непокътнатата природа, да го разгледате в детайли и да го обгрижвате.

Осветлението 

Алпийският хълм ще бъде великолепна гледка не само през деня, но и през нощта, ако между камъните, близо до растенията, които представляват интерес по форма или цвят има осветление.

В днешно време често се използва декор, светещ в тъмното: топки, камъни, камъчета.

Тайната на сиянието е проста: камъните се обработват с фосфоресциращо съединение, което им позволява да натрупват светлина през деня и след това да я излъчват през нощта.

Изграждате стъпка по стъпка

Най-успешният вариант е изграждането на алпинеум без да се използват цимент, тухлена зидария и други трудоемки строителни работи. Това не само улеснява работата, но и ви позволява да я реконструирате без проблеми в бъдеще. Оптималната височина на алпинеума е от 0,5 до 1,5 м.

1. Маркирате и отстранявате почвения слой на дълбочина 15-25 см

Внимателно натрупайте изкопания плодороден слой настрани. Ще го използвате за засаждане на растения. Премахнете внимателно корените на многогодишните плевели.

2. Създавате дренажен слой.

0 Напълвате ямата с натрошен камък, чакъл, натрошена тухла със слой 10-15 см и пясък 5-10 см. В основата на алпинеума можете да затворите строителни отпадъци и отломки.

0 Поливате всичко с вода, за да се свие почвата.

0 Вкопавате бордюрна лента по контура на алпинеума.

0 За да предотвратите попадането на "чужди" растения на скалния хълм или алпинеума, по-добре е да направите пълнеж от натрошен камък или чакъл по периметъра върху плътен пластмасов филм.

0 След това запълвате уплътненото дъно на ямата с почва наравно с повърхността на мястото. Почвата също се полива добре с вода, за да се свие.

3. Изграждате и оформяте

. Първо полагате най-големите камъни, които ще формират основата на обемно-пространствената структура на алпинеума. За тях оформяте опора от натрошен камък, бетон или плочи.

. Поставяте камъните върху създадените подпори и ги укрепвате чрез засипване и уплътняване на земята. Камъните трябва да бъдат заровени в земята не по-малко от 1/3 и не повече от 2/3.

. Изсипвате и уплътнявате подготвената плодородна почва със слой от 15-20 см.

. Засаждате големите растения: дървета, храсти и големи трайни насаждения.

. Полагате и укрепвате дребните камъни.

. Засаждате малки растения (почвопокривни, малки трайни насаждения, луковици и др. ).

. Мулчирате насажденията за предпазване от изсушаване и прегряване на почвата и от преовлажняване.

. За горното ниво избирате най-ефектния камък, защото ще се вижда от всички страни

Изберете растенията 

За да се наслаждавате дълго на красивия планински пейзаж, е важно да знаете условията на отглеждане на растенията, които искате да засадите на алпийския хълм.

Светлолюбиви и устойчиви на суша

Подходящи са за южните, югоизточните и югозападните склонове на алпинеума. За тях е важно не само осветлението, но и добрият дренаж. Това са някои видове адонис, специални лалета, зюмбюли, диви ириси и луковични, мащерка, различни видове бял равнец, цвекло,безсмъртниче и други.

Лавандулата е особено декоративна. Тя не само ще се чувства страхотно в такава камениста градина, но и ще изпълни пространството наоколо с цвят и изискан аромат. Само трябва да я предпазите от студени ветрове.

Универсалните

Една голяма група включва растения, които се чувстват чудесно както в слънчеви сухи райони, така и в частична сянка. С тяхна помощ можете да подредите северния склон на хълма.

Това са различни видове флокси, минзухари и други дребни луковични, много видове сукуленти и седуми, рогата и трицветна теменуга, карпатска камбанка, декоративни треви, почвопокривни и др.

На по-влажни хълмове и в частична сянка растат по-добре анемона, резуха (арабис), всички видове здравец, шиловиден флокс и неговите разновидности, иглика, лютичета, теменужки и други.

СЪВЕТ: Тъй като алпийската флора не се характеризира с растения с големи, ефектни цветя, добавете цвят към пейзажа с вечнозелени и пъстри растителни форми. И е лесно да разширите декоративния ефект на скалистия хълм, ако ги изберете според времето на цъфтеж.

Иглолистните

От иглолистните по-подходящи за алпинеум са: червен кедър; хвойна хоризонтална; хвойна казашка и средна; джуджешка форма на западна туя, планински бор и др.

Богат избор от иглолистни с различни цветове на игличките ще ви помогне да създадете интересен пейзаж. Именно храстите и вечнозелените правят възможно засилването на декоративния ефект на алпинеума.

Хълмът трябва да се полива със силно разпръсната струя и на малки порции, така че водата да има време да попие в почвата. В противен случай водните потоци, стичащи се надолу по хълма, ще измият почвата и бързо ще анулират усилията ви.

Подреждате и съчетавате насажденията

За да придадете на създадения алпийски пейзаж максимална прилика с естествен кът от природата, изберете няколко основни растения. Не трябва да има твърде много от тях. В комбинация с камъни те трябва да изглеждат органични и правдоподобни.

При озеленяването на алпинеум трябва да се вземе предвид времето и продължителността на цъфтежа на растенията и цвета на цветята.

По-добре е да засадите различни видове растения в големи групи, като получавате цветни петна с необходимия размер и форма. Така ще избегнете пъстротата и хаоса на алпийския хълм.

В същото време използването на растения със сребриста или сива зеленина ще помогне да се смекчат преходите между цветните петна, да се постигне хармония на цветовете или да се подчертаят контрастите. Алпинеумът трябва да изглежда възможно най-естествен.

Важно е правилно да определите зоните на осветеност и влажност, прегряване и хипотермия и да приготвите съответните почвени смеси. Съсредоточете се върху индивидуалните характеристики на декоративните култури, които ще засадите на алпийския хълм. Когато избирате място , помислете за възможностите за растежа им в бъдеще и осигурете пространство.

Камъкът си тежи на мястото 

Разположението на камъните в алпинеума трябва да е хармонично, създавайки ефекта на естествен скален масив. Посоката на камъните, стърчащи от земята, трябва да бъде една и съща, в противен случай хълмът ще изглежда неподреден и ще прилича на купчина произволно хвърлени камъни.

Обърнете внимание на разстоянието между камъните - то трябва да е достатъчно за нормалния растеж и развитие на растенията.

Някои харесват, когато камъните доминират, други предпочитат те да играят само ролята на фон. Всъщност решението на какво да се наблегне често се основава на качеството на наличните материали.

Ако имате ефектни растения, направете ги солисти, подчертайте красотата им, привлечете вниманието към тях. Ако в арсенала си имате камъни и текстурирани камъни с необичайна форма или цвят, тогава си ги представете на хълма в цялата им красота.

Камъните с жилки и части от други видове изглеждат много добре в алпинеуми, а в прорезите и пукнатините могат да се засаждат растения. Недостатъчното количество камъни може да доведе до изглаждане на склоновете, а в някои случаи и до плъзгане на почвата при проливни дъждове.

В допълнение към камъните, които изпълняват естетическа функция, се използват и функционални камъни. Те имат равна повърхност и са подредени така, че да могат да се местят по хълма, и да предпазват почвата от свличане и растенията.

сн.06-07-4,06-07-4-2