Забелязали ли сте, че повечето празнични ястия трябва да се пекат?Представете си обаче, че точно когато ви е най-нужна, фурната ви не работи и трябва да се справяте без нея. Това не означава, че нямате късмет. Можете да приготвите вкусно основно ястие и на обикновен тиган. Вярно е, че за това трябва да потърсите добър помощник.

Добрият тиган може да се разпознае по дебелото дъно и стени, надеждно покритие и удобни дръжки.
И така, какво може да приготвите в тиган и да се сервира на празничната трапеза?

Пържола от червена риба 

Сьомга, пъстърва или друга риба от по-висок клас. С нея ще се справите перфектно за приготвянето на основно ястие. Рибната пържола има няколко тайни. Първо, по-добре е да не отстранявате кожата. Благодарение на нея парчетата няма да се разпаднат и ще запазят сочността си. Второ, не режете парчетата твърде тънко, в противен случай те ще станат сухи. Оптималната дебелина на пържолите е 1,5–2 см. Трето, рибата не изисква богата марината. В противен случай деликатният й вкус ще бъде загубен в добавките.

Продукти: 3 рибни пържоли, 1 суп. лъж. зехтин, 1 лимон, 1 щипка морска сол, черен пипер на зърна на вкус.

Приготвяне: Изплакнете пържолите и подсушете добре с домакинска хартия. Ако работите със замразена риба, първо трябва да я размразите в хладилник. Смесете растителното масло с едра морска сол и смлян черен пипер. Намажете пържолите с овкусеното масло и оставете да престои около 2 минути. Запържете парчетата на силен огън за 3-3,5 минути от всяка страна.

Друга тайна при готвенето на пържоли са правилните прибори. Тук е по-добре да изберете грил тиган заради оребрената му повърхност. Благодарение на жлебовете излишната мазнина остава на дъното на тигана. По този начин продуктът се пържи, а не се задушава в собствен сок.

Свински ребра в сладко-кисел сос 

Месото на ребрата се смята за едно от най-крехките. Мастният слой не му позволява да изсъхне, а костите помагат за равномерното разпределение на топлината вътре в месото. Изберете месо от младо прасе. Обикновено има приятен розов цвят с бели мастни петна. Жълтите нюанси са знак за старо месо.

Продукти: 1 кг свински ребра, 5 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. горчица, 5 суп. лъж. пикантен кетчуп, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша захар, 150 мл растително масло, 50 мл вода, 2 суп. лъж. соев сос, портокал, черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете ребрата на парчета. Пригответе марината: смесете олио, мед, горчица и кетчуп. Добавете сол, захар и черен пипер и разбъркайте отново. Прибавете портокалов сок, вода и соев сос. С получената смес намажете ребрата и оставете за 2-3 часа. Сложете ребрата в добре загрят тиган и пържете около 7 минути от всяка страна, до получаването на коричка. Препоръчително е често да обръщате парчетата.

Сипете останалата марината, намалете котлона и оставете да къкри още 10-15 минути под капака. За ребра е най-добре да вземете съдове с незалепващо покритие.

Пълнени пуешки гърди 

На тиган това ястие е по-малко сочно от приготвено на фурна, ако го направите със сос. За пълнежа предлагаме да използвате сирене, но можете да експериментирате. Например вземете парче горгонзола, за да добавите подправка. Можете също да напълните гърдите със смес от рикота, спанак и сушени домати или микс от зеленчуци.

Продукти: 3 пуешки филета, 150 г сирене, 150 г нарязан бекон, 100 мл бяло сухо вино, 200 мл сметана 20%, 1 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. червен пипер, 1 ч. лъж. смес от сухи билки, 1 суп. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Направете в пуешкото филе "джобчета". Смесете растителното масло с лимонов сок, подправки, билки и подправки. Разпределете сместа върху филето. Нарежете сиренето на дълги пръчки с ширина 1,5 см. Сложете парче сирене в „джоба“ на филето и го затворете, за да не „наднича“ сиренето отникъде. Увийте филетата с резени бекон и ги закрепете с кухненски шнур.

Загрейте малко олио в тиган и запържете месото от всички страни до златистокафяво. Извадете парчетата и ги прехвърлете в чиния.

В същия тиган сипете виното, оставете да къкри 3-4 минути и след това разредете с топла сметана.

Свалете конците от пуешкото роле и прехвърлете гърдите в соса, оставете да къкри на слаб огън още 20-25 минути.

Когато приготвяте това ястие, обърнете внимание на обема на соса. Ако е много, по-добре задушете месото в тенджера.

Патешки бутчета с портокал 

Комбинацията от домашни птици с тръпчиви цитрусови плодове е екзотична и изключително вкусна. Патешкото месо е доста тлъсто и затова е трудно усвоимо. Ето защо към него често се добавят плодове. Плодовете действат като естествен сорбент. Те неутрализират мазнините и улесняват усвояването им. Ако се притеснявате за мекотата на месото, можете предварително леко да го сварите.

Продукти: 6 патешки бутчета, 2 портокала, глава лук, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. нишесте, 200 мл вода, сол и черен пипер на вкус, кора от един портокал.

Приготвяне: Поръсете добре бутчетата със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете бутчетата до златистокафяво. Прехвърлете месото в чиния. В същия тиган запържете лука. Добавете нишесте и разбъркайте добре. Върнете месото в тигана, добавете портокалов сок и вода. Оставете да къкри под капак на слаб огън, докато омекне. Отстранете капака и оставете да къкри още 2-3 минути.

Сервирайте патицата, гарнирана със сос и портокалова кора.

Телешки медальони 

Ароматното месо с румена коричка ще украси празничната трапеза. Ако не разполагате с пресни билки под ръка, можете да ги замените със сушени. Въпреки това си струва да запомните, че сухите билки имат по-концентриран вкус, така че в ястието трябва да има по-малко от тях. Ако добавите сухи подправки в същото количество, може да се появи горчивина. Приблизителното съотношение на сухи и пресни съставки е 1:1,5.

Продукти: 4 телешки медальона, 2 суп. лъж. масло.

За марината: 1 лимон, 1 връзка риган, 7 стръка мащерка, 2 суп. лъж. зехтин, ? ч. лъж. прясно смлян черен пипер, ? ч. лъж. морска сол.

Приготвяне: Настържете лимоновата кора и изстискайте сока. Добавете билки, можете да ги накъсате с ръце. Залейте със зехтин, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре маринатата. Разпределете сместа върху парчетата месо и оставете да се маринова за 30 минути.
Загрейте добре тиган с дебели стени, поставете месото и запържете до златистокафяво от едната страна. Обърнете медальоните, сложете върху всяко парче масло и запържете до готовност.

Медальоните ще станат още по-сочни, ако ги полеете обилно с разтопено масло по време на пържене.

Както виждате, дори и без фурна, можете да приготвите разкошна празнична вечеря. Основното нещо е да не грешите с избора на продукти и помощници за готвене.