Посетителите на CES 2022 се запознаха с авангардни електроника, техника и съоръжения за управление и оптимизация на фермерския труд

В рамките на редовното, но вече на живо годишно CONSUMER ELECTRONICS SHOW 2022 (Шоу за електроника за потребителите) на световния бранд John Deere беше показано възможно най-ново и иновативно земеделско оборудване. На щанда му, разположен в Central Plaza в конгресния център в Лас Вегас, посетителите имаха възможност под мотото “Бъдещето на селското стопанство започва сега“ на живо да дискутират и оценят представените от изложителите най-нови модели иновативна електроника, техника и съоръжения за управление и оптимизация на фермерския труд. Мнозина от тях обсъдиха на тематични конферентни панели проблеми и предизвикателства, породени от модерните агротехнологии, които днес и утре фермерите ще ползват активно - GPS, облачни платформи, 5G мрежата, изкуствен интелект (AI), безпилотни машини (AV), продукцията на AV чипове и др.

Миналата година събитието се проведе виртуално. Сега, в началото на януари 2022 г., организаторите на шоуто за агротехнически авангардни технологии CES

посрещнаха присъствено

около 40 000 фермери, производители на техника, дилъри, експерти, журналисти. Така то се превърна в глобално събитие, като 30% от присъстващите изложители и посетители бяха от чужбина, представляващи 119 държави, съобщиха от мениджмънта на форума, състоял се преди петнайсетина дни. Планира се следващото му издание да бъде през януари 2023 г.

Един от акцентите, както посочихме, бе разширяването на интелигентната автоматизация, изкуственият интелект и тенденциите, оформящи технологиите на утрешния ден, които ще влияят върху селското стопанство. Развитието на този процес става на основата на

напредъка в облачната инфраструктура

Експертите подчертават, че това ще бъде от решаващо значение поради ограниченията в пазара на труда, тъй като недостигът на квалифицирана работна ръка затруднява земеделците. Намаляването на обработваема земя - също. Но главното предизвикателство е нарастващата нужда от осигуряване на прехрана за човечеството. От инженери и конструктори в агроиндустрията се изискват авангардни, работещи решения, които ще играят съществена роля в икономиката в постковид епохата.

В полетата на САЩ, Япония, ЕС, Китай и другаде вече работят трактори без тракторист. (В един от следващите броеве ще направим преглед на такива машини, предлагани от световни производители - бел. ред.). Те могат да теглят всякакви инвентари, да засичат препятствия на терен и да спират или променят посоката автоматично, когато е необходимо. Лидери на високите технологии в света на агротехниката в последните години развиват последователно ново направление

„Автономия чрез автоматизация“

Ето защо не беше изненада, че на CES 2022 значителен интерес предизвикаха образците от технологиите за автономни превозни средства (AV). Те са част от веригата на интелигентната автоматизация. Тяхното представяне направи възобновения присъствен формат на международното техношоу CES 2022 събитие на интелигентната мобилност. Този тренд беше обсъден и на панела на CES за пътя към напълно автономна работа на трактори на полето.

Публиката от профи фермери оцени на живо усъвършенствани прототипи на концептуално ново електронно оборудване за агротехника, предназначено за все повече сектори. Като гвоздей на шоуто John Deere представи на CES 2022 напълно автономен трактор JD 8R с неговата философия и предназначение: безпилотните машини да стимулират промените в световното агропространство. Основната цел е, модерните роботизирани машини да помогнат на земеделието да изхрани света, подчерта Джами Хиндман, главен технологичен директор в John Deere в изказването си на CES 2022 в Лас Вегас. Той изтъкна постиженията на компанията в технологиите за автоматизация, включително и в прецизното земеделие, и в самоуправляващите се машини. Тези прецизни технологии позволяват фермерите да сеят, да торят, да пръскат и да прибират реколтата си автоматично с помощта на електронни и облачни платформи, често без да се налага да докосват волана, отбеляза той.

GPS и облачните технологии създават условия земеделските производители извън кабината на трактора

да получават и отчитат данните

в реално време и да правят нужните корекции. В този процес дигитализацията утвърди нови елементи и устройства каквито са безпилотните трактори, за които вече писахме в нашия вестник миналата година. Автономните машини са силен коз за фермерите производители в преодоляване на дефицита от „знаещи работници“. Тракторите без водачи са отговор на необходимостта да се внесе допълнителна скорост, безопасност и точност във фермата, а земеделието да се превърне в по-желана за младите професия, смятат аграрикономисти.

На CES 2022 показаният напълно автономен трактор на John Deere е готов за конвейерно производство и комерсиализация. Машината е конструирана на основата на версията John Deere 8R. Колесният модел има мощност до 410 к.с. На тази база е и цялата концепция за автономни трактори на компанията, която демонстрира преди време прототип на много компактен, електрически задвижван трактор (агрегат) с вградено закрепване.

При безпилотния 8R, в зависимост от GPS приложението, е възможно гъвкаво използване на баласт от 5 до 15 тона, с което се намалява и уплътняването на почвата. Благодарение на конструкторски подобрения се намаляват вредните емисии и нивата на шум. Допълнителни предимства: издръжливост на износване и ниски разходи за поддръжка. Тракторът може да работи 24 часа в денонощието с еднаква производителност през цялото работно време. Някои го наричат „Бъдещето на земеделието“. Към него могат успешно да се агрегатират различни обработващи машини чрез системи TruSet и GPS за насочване и прецизна работа на полето. Домакините на шоуто увериха множеството фермери, проявили интерес към трактора, че Автономният

ще бъде предложен на пазара

до средата на тази година.

В техническите характеристики на машината без оператор се отбелязва възможността ѝ да работи и при променливи метеорологични условия и климат, в различни почви и при наличието на растителни остатъци и плевели. Автономният трактор има шест чифта стерео камери, които позволяват 360-градусово откриване на препятствия и изчисляване на разстояние до обекти на полето. Оборудван е с GPS модул. Изображенията, заснети от камерите, се предават през дълбока невронна мрежа, която класифицира всеки пиксел за приблизително 100 милисекунди и определя дали машината продължава да се движи или спира.

Самоходът без водач непрекъснато автоматично проверява позицията си и гарантира, че работи с нужната (не повече от 2,5 см отклонение) точност там, където е насочен от мениджър на фермерското стопанство. На терена фермерът трябва само да го конфигурира за автономна работа и да го стартира (може и дистанционно), като използва електронната система John Deere Operations Center Mobile.

Мобилното приложение предоставя достъп и видео данни на живо и позволява на оператора да регулира от разстояние скоростта, дълбочината и качеството на обработките. По време на работа той контролира операциите чрез мобилни устройства - таблети или смартфони.

Доказано е, отбелязват специалисти, че автономните превозвачи подобряват и рентабилността, и конкурентоспособността на фермерите. Осигуряват условия за производство на селскостопански продукти с висока добавена стойност. Решават и екологични, и ергономични проблеми. В развитите земеделски държави като САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Испания, Китай, Русия, Индия и др. те намират приложение в растениевъдството, овощарството, зеленчукопроизводството, животновъдството, горското стопанство...

Деана Ковар, вицепрезидент на John Deere по производството и прецизното земеделие, представи автономния трактор JD 8R
Деана Ковар, вицепрезидент на John Deere по производството и прецизното земеделие, представи автономния трактор JD 8R
Автономният трактор JD 8R в шоурум
Автономният трактор JD 8R в шоурум
Тракторът без водач работи с всякакви почвообработващи машини
Тракторът без водач работи с всякакви почвообработващи машини
Кабината на трактора само изглежда пуста. Тя е изпълнена с информация и значително дигитално присъствие
Кабината на трактора само изглежда пуста. Тя е изпълнена с информация и значително дигитално присъствие
На шоуто CES 2022 беше представен и квадрокоптер (по-голям дрон-кола), бъдещият заместник на фермерските джипове
На шоуто CES 2022 беше представен и квадрокоптер (по-голям дрон-кола), бъдещият заместник на фермерските джипове