Възможно е да са по-опасни, отколкото си мислите

Кучетата са невероятни същества, не на последно място заради способността си да се застрашават с привидно безобидни предмети. Въпреки че е малко вероятно вашият любимец да се нарани с нещо толкова доброкачествено като клон от дървото или камъче от речното корито, това наистина е възможно.

Понякога четириногите нахапват пръчка, която се забива в небцето, залепвайки като греда между зъбите от двете страни на челюстта. Обикновено кучетата пипат много устата си, когато има нещо заседнало там. Специалистите предупреждават, че забити парчета дърво могат да бъдат много опасни. Случва се някоя такава малка частица да доведе до вадене на зъб. Друг път животното набива пръчка в задната част на устата си. И дори когато тя отдавна е изчезнала, остава огромна разкъсана рана, а повечето пъти собствениците не разбират какво кара кучето им да се държи толкова неподобаващо.

Докато галопират и скачат през гората, кучетата също са изложени на риск да се пробият с мъртви клони на дървета, които са паднали на земята. Отново, собствениците може да не забележат веднага нараняването, защото се е случило толкова бързо и пръчката веднага е била премахната.

Какво е Пика 

След като опасностите от пръчките вече са напълно покрити, нека се обърнем към другата половина на тази дискусия. Кучетата могат да развият навик да ядат камъни, медицинско състояние, наречено Пика, което означава поглъщане на негодни за консумация предмети.

Пика понякога може да е признак на метаболитно нарушение или заболяване. Специалистите добавят, че състоянието обикновено не е симптом на хранителен дефицит, въпреки че това може да е случаят с кучета, хранещи се с домашно приготвено ядене, което не е анализирано хранително. Независимо от това, посещението при ветеринарен лекар е задължително, за да се изключат всякакви основни проблеми.

Скуката може да е друга причина за Пика, която не се ограничава до поглъщането на камъни. Кучетата обичат чорапи и бельо, вероятно защото носят аромата на собственика им.

Някои породи могат да бъдат предразположени към Пика, а други сякаш никога не се замислят.

Как да се справите 

Ако няма основни медицински проблеми и изглежда, че Пиката има поведенческа причина, повишените упражнения и умствената активност могат да помогнат за разрешаването ѝ. Надзорът е важен, за да се гарантира, че кучето не продължава да поглъща тези неподходящи закуски.

Някои собственици, които изпитват трудности при разрешаването на Пика, учат кучетата си да носят пластмасови намордници, които позволяват свободно дишане и дори пиене, но им пречат да хващат камъни. Освен тях на пазара има меки намордници, които също могат да осигурят ефективна бариера за животните.

Всичко това не означава, че трябва да си представяте най-лошите сценарии, когато напускате пределите на дома. В крайна сметка опасността дебне отвсякъде.

Запазване на здравия разум 

Реалността е, че през по-голямата част от времето нищо няма да се случи. Въпреки това инциденти се случват и има потенциална опасност в природата. Хората не трябва да отглеждат кучетата си като парникови цветя, но трябва да са наясно какво се случва около тях.

Така че оставете любимеца си да се наслаждава на открито, но не приемайте безопасността за даденост. Проверете внимателно четириногия си приятел след лудуване в гората или игра на дърпане. В допълнение към откриването на разкъсвания или наранявания, които иначе е възможно да не забележите веднага, можете също да предотвратите някои потенциално хронични проблеми, като лаймска болест, предавана от заразен кърлеж.

По-добре приятелите или семейството да ви мислят за прекалено предпазливи, отколкото да се окажете закъснели.