Разработени с помощта на технологията за редактиране на генома CRISPR, те съдържат високи нива на гама-аминомаслена киселина

Базираната в Токио компания Sanatech Seed е работила с учени от Университета в Цукуба по технологията за редактиране на генома CRISPR/Cas9, за да създаде нов сорт домати, наречен Sicilian Rouge High GABA. Нивото на гама-аминомаслена киселина в този нов сорт е пет или шест пъти по-високо, отколкото в конвенционалните домати. За нея се твърди, че помага на хората да се отпуснат и понижава кръвното налягане. Плодовете вече се продават на японския пазар. Pioneer EcoScience е единственият дистрибутор на новия сорт.

Sanatech Seed започна да приема онлайн поръчки

Една кутия с тегло 3 кг струва около 7500 йени (около 110 лева).
Комисия от японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи даде разрешение на компанията да пусне на пазара новите домати, при условие че информира обществеността за сорта. Ето защо Sanatech Seed е разработила опаковка с видно послание, което гласи „Подобрено с технологията за редактиране на генома“, което не е точно същото като ГМ храни. Растенията с редактиран геном се считат за толкова безопасни, колкото и други храни на растителна основа, които са подобрени с традиционни методи, тъй като редактирането на генома не въвежда чужд генетичен материал.

Това е първият път, когато на пазара излиза сорт домат с редактиран геном с помощта на технологията CRISPR. В Америка има соеви зърна с редактиран геном, но те са разработени по по-стара технология.
Sanatech Seed планира да изнесе новия сорт на други пазари. USDA вече обяви, че тези домати няма да бъдат обект на същия контрол като традиционните ГМ храни.