Средствата са по непознатата у нас програма "Хоризонт Европа", обяви българската евродепутатка Атидже Алиева-Вели

Фермерите ни трябва да се възползват максимално от възможностите, които дават и другите програми и инструменти извън ОСП. Например "Хоризонт Европа", която за съжаление не се радва на особена популярност у нас, но пък по нея е предвиден ресурс от 11 млрд. евро за иновации и дигитализация в селското стопанство в Европейския съюз. Това препоръчва в интервю за в. "Български фермер" българската евродепутатка от "Обнови Европа" Атидже Алиева-Вели. Друга програма, предоставяща аналогични възможности за земеделците, е LIFE.

Според евродепутатката именно иновациите и дигитализирането ще са ключът към устойчивия и зелен преход на сектора, увеличаването на производителността и намаляване на производствените разходи.

Бюджетът до 2027 г. за земеделие е ясен и страната ни трябва да насочи средствата по начин, който отговаря на националните ни специфики, традиции и нуждите на сектора. ОСП дава тази гъвкавост на държавите членки, смята Атидже Алиева-Вели. Тя се надява да представим качествен стратегически план за развитие на земеделието ни и този път да сме си "написали домашното" на база поуките от предишните пъти, в които Брюксел ни е връщал програмите за корекции.

Дано стратегическият план на България да няма лошата съдба на плана за възстановяване, коментира българската евродепутатка. Според нея обаче са пропуснати важни месеци за дебат с всички заинтересовани страни за целите и инструментите, защото те трябва да са разработени заедно с бранша, за да бъдат адекватни. Нужни са и национални приоритети, дългосрочна стратегия и план за развитие на селското ни стопанство, които да са устойчиви и да не се променят през две години.

Интервю с българската евродепутатка Атидже Алиева-Вели четете в новия брой на в. "Български фермер" от 25-31 октомври

Атидже Алиева-Вели, евродепутат от "Обнови Европа"
Атидже Алиева-Вели, евродепутат от "Обнови Европа"