Kompano може да се движи из оранжерия независимо, придружава служителите

Нидерландската компания Priva представи робота си за рязане на листа по време на наскоро проведеното събитие GreenTech в Амстердам. Kompano може да се движи из оранжерия независимо, придружавайки служителите, което превръща денонощното автономно рязане на листа в градинарството в нова реалност.

Priva казва, че това е първият робот в света, който предоставя на потребителите икономически изгодна алтернатива за ръчно обезлистяване на домати. Интелигентните алгоритми и патентованият краен ефект трябва да гарантират

над 85% ефективност при седмичен диапазон от 1 хектар

Роботът се управлява от интелигентно устройство и се регулира според предпочитанията и изискванията на потребителите. Според създателите Kompano ще работи перфектно заедно с персонала и ще се грижи за по-трудоемките задачи. Priva предлага подкрепа за обучение на персонала за работа с оборудването и цялостна програма за обслужване.

Компанията е разработила Kompano в партньорство с нидерландски производители, технологични партньори и експерти. Роботът е тестван в няколко оранжерии в страната. Priva и MTA в Хелмонд са разработили машината и са я направили готова за производство. Първите Kompano се доставят и използват от производителите, а серия от 50 робота в момента се произвежда в MTA.

След време линията на Kompano ще бъде разширена до робот за рязане на листа на краставици и роботи за бране на домати и краставици. 

Роботът се управлява от интелигентно устройство и се регулира според предпочитанията и изискванията на потребителите
Роботът се управлява от интелигентно устройство и се регулира според предпочитанията и изискванията на потребителите