Техническите подробности са ограничени, но най-големият производител на биологични продукти в Литва е разработил хибриден трактор с мощност 400 к.с. (294 Kw). Наречен M1, той крие система за задвижване с биометан-електричество.

Енергията, генерирана от двигател с вътрешно горене, задвижван от биометан, която приемаме, че е свързана с генератор, е директно предавана на четири електрически колесни двигателя.

Излишната енергия се съхранява в батерии за задачи, които не изискват прекалено много енергия, за използване като увеличаване на еленергията, когато става по-трудно. Твърдението е, че M1

може да работи непрекъснато до 12 часа

Създателят на машината – Auga Group, управлява около 39 000 ха органични зърнени култури, кореноплодни и зеленчуци и има 3400 глави млечно стадо. Компанията смята, че нейният хибриден вариант решава ограничаващ фактор за трактори, задвижвани от биометан, тъй като те могат да работят само до четири часа, преди да се наложи да спрат, за да напълнят бутилките за съхранение.

„Нашите инженери са намерили решения за проблема със зареждането с гориво и осигуряване на непрекъснатата работа на трактора“, коментира изпълнителният директор на Auga Group Кейстутис Юшчиус.

Носени в задната част на трактора, шестте бутилки за съхранение на биометан очевидно могат бързо да бъдат заменени, когато са празни.

Изборът на биометан като алтернативно гориво не е случаен

„Това е едно от най-зелените биогорива“, добавя Юшчиус. „Метанът, събран от животински отпадъци и преобразуван в биометан, компенсира повече емисии на единица енергия, отколкото отделя в своя цикъл на производство и оползотворяване.“

В бъдеще целта на компанията е да направи трактора и други все още в процес на разработка достъпни за други ферми. Ще бъде интересно да се види дали ще потърсят помощ от производител на трактори, за да изработват трактора с 400 к.с.

Изпълнителният директор на Auga Group Кейстутис Юшчиус смята, че M1 ще играе важна роля в подпомагането на компанията да стане неутрална по отношение на CO2 до 2030 г.
Изпълнителният директор на Auga Group Кейстутис Юшчиус смята, че M1 ще играе важна роля в подпомагането на компанията да стане неутрална по отношение на CO2 до 2030 г.