Ако съхранявате материала за огрев правилно, можете да отоплявате дома си екологично и да спестите много пари и енергия

Пращенето на огън в камината или в огнището може да създаде много спокойна атмосфера по всяко време. При такова огнено начинание обаче не става въпрос само за избор на правилното дърво. То така трябва да се съхранява и да се изсушава, че да няма нежелано голямо количество дим и фин прах.

Освен това калоричността се увеличава неимоверно при изсушените дърва, което в крайна сметка води до много по-голяма топлина.
По принцип дървата за огрев трябва да бъдат защитени от атмосферните влияния и да останат сухи по време на дългосрочното съхранение.

СЪВЕТ: Дървата с 15 до 20 процента остатъчна влага имат особено добра калоричност. Стойността не трябва да е по-висока от тази. Можете да измерите остатъчната влага със специално устройство.

Ако имате прясна дървесина, не подценявайте времето за съхранение, необходимо за привеждане на дървото до подходящото състояние. Тъй като понякога трябва да съхранявате прясна дървесина до три години, вашият склад за дърва трябва да е достатъчно голям. Снабдете се достатъчно рано, за да задоволите нуждите си от дърва за огрев. В противен случай изведнъж ще се озовете с твърде влажно гориво през зимата и няма да можете да се отоплявате.

Дървата за огрев се предлагат в голямо разнообразие от форми и размери. В зависимост от вашата физическа подготовка имате избор да ги нарежете сами или да ги купите вече сухи и нацепени.
А правилното им подреждане не е кой знае каква наука, но е необходимо.

Пространството 

Намирането на подходящото място за съхраняване на дървата за огрев в градината е истинско предизвикателство. Освен това подредени подходящо те могат да бъдат оригинална и привлекателна градинска украса. Просто трябва да намерите място, където условията са подходящи.

Когато планирате размера на пространството за съхранение, трябва да вземте предвид количеството дървесина, което ви е необходимо за сезона. Зависи преди всичко от това колко често възнамерявате да палите огън в къщата. Ако камината ще се използва само от време на време, 2-3 куб. м ще са достатъчни. Ако обаче дървесината е основният източник на отопление на дома, тогава за есенния и зимния сезон ще ни трябват 10-15 куб. м (в зависимост от обема на сградата).

Покривното помещение за съхранение на гориво до къщата, бараката или гаража е много добро решение. Не е необходимо да изграждате допълнителни съоръжения, а удобният достъп ще улесни разтоварването на дървата.

Пространството, необходимо за дървения материал, също зависи от вида на суровината, която купувате. Ако това е дървесина, разцепена на дървени трупи с дължина 30 см и изсушени - такива, които могат да бъдат незабавно хвърлени в камината, тогава дървесина, съответстваща на обема на текущия разход на гориво, е достатъчна.

Размерът е важен 

Стабилността на купчината дърво в крайна сметка зависи и от правилния размер на трупите.

За да могат дървата за огрев да изсъхнат бързо и равномерно, трупите трябва да се съхраняват, доколкото е възможно, в един и същи размер. Това улеснява много и подреждането.

Дървените трупчета с дължина между 25 и 33 см и диаметър около 7 см са идеални.

Сайвант на сектори 

Ако изберете по-евтината неизсушена дървесина за камина, мястото за дърва трябва да бъде толкова голямо, че да може да съдържа 1,5-2 пъти повече гориво от годишната му консумация, защото половината от това пространство ще заема прясната дървесина, която ще трябва да изсъхне.
Дървеният сайвант, разделен на сектори, ще улесни съхраняването - от едната страна е суровата, а от другата - готовата за горене.

Дървата трябва да се съхраняват на сухо, проветриво и за предпочитане слънчево място.

Така че лек, покрит навес с ажурни стени (на снимката) е най-подходящ за това и за предпочитане обърнат откъм дългата си страна на юг, за да може колкото се може повече слънце да достига вътре.

Основата 

Дървата не може да се съхраняват директно върху земята, тъй като поради контакта с влажната почва ще изгният. Не е добре и да ги полагате върху бетон или фолио.

За под на мястото за дърва ще работи решетка, изработена от хлабаво положени дъски, квадратчета, европалети или камък, което ще осигури правилната циркулация на въздуха и ще ускори изсушаването.

В никакъв случай не трябва да използвате брезент за защита на дървата за огрев: това ще попречи те да се проветряват добре и в най-лошия случай ще предизвика гниене или плесен.

Лесен достъп 

Добре е да намерите мястото за дърва, където лесно да се стига от доставчика. Това е особено важно, когато дървесината се използва за редовно отопление на сградата и нейната консумация е голяма.

До мястото трябва да има малка площадка, където можете, ако е необходимо, сами да ги подготвите т.е. първо да ги нарежете на по-къси парчета, а след това да ги разделите на половинки или четвъртинки.

Мястото за съхранение на дърва не трябва да се намира твърде далеч от входната врата към къщата - ще го оцените през зимата.

Дървена постройка 

Дървата е най-добре да се съхраняват в дървена постройка. Ако не искате да я изградите сами, можете да купите и готова. Най-простите дървени навеси с капацитет от 1,4 куб. м се предлагат в магазините.

Дървесината може да се съхранява и на места близо до къщата или в градината, защитена от дъжд. Например под стълбите, на терасата или под стрехите на покрива - за предпочитане на южната фасада на къщата, където ще бъде слънчево и топло.

Подреждате 

Слънцето и вятърът са двата най-важни фактора. Следователно трябва да подреждате дървесината така, че най-големите повърхности да получават възможно най-много слънце и вятър. Вятърът трябва да има достъп до дървото от всички страни. Подредете мокрото дърво възможно най-свободно. Вятърът трябва да попадне в пукнатините и между отделните парчета дърво, но купчината не трябва да се срутва.

В мазето можете да съхранявате само дърва за огрев, които са достатъчно сухи. Тъй като поради ниската циркулация на въздуха там дървото вече не може да изсъхне правилно. Складът за дърва в избата обаче винаги крие риск: ако влагата проникне в дървото, вече не можете да го използвате и може да се развие плесен.

До стената на къщата 

Вероятно най-често срещаният начин за правилно подреждане на дърва за огрев е до стената на къщата. Предимството тук е, че трупите са облегнати на нея и в резултат на това може да се създаде известна степен на стабилност. Но тя не трябва да докосва стената. Оставете празнина от около 15 см, за да се осигури правилна циркулация на въздуха и да се предотврати влагата.

Тук обаче е важна повърхността в основата. Дървени дъски или палети трябва да се поставят навсякъде, където може да има солидна основа, като плочи за тераса или бетон. Земната повърхност служи по-малко за осигуряване на стабилност на купчината дървесина, а по-скоро за осигуряване на правилна циркулация на въздуха и за предотвратяване на локви, които могат да възникнат от изпускане на влага в дървените трупи отдолу.

За да изградите купчина дърво до стената на къщата, е идеално, ако:

. дървата са подредени с кората надолу;

. три до четири парчета дърво се поставят редуващи се през и надлъжно на страничните граници, за да се предотврати тяхното плъзгане настрани;

. височината на редовия стек върху стената на къщата не надвишава три метра.

За зониране 

Ако искате да подредите дървата за огрев като преграда, имате предимството да поставите декоративен фокус в градината.

За това обаче е необходимо освен подходяща повърхност да се осигури и рамка от дърво или метал, в която трупите да могат да се подреждат.

Такъв "екран", изработен от дърва за огрев, също може да бъде подреден между две дървета.

Свободно стояща кръгла купчина 

Подреждането на трупи във формата на свободно стоящ кръгъл куп се смята за висше умение. Трупчетата са подредени в кръг, като обиколката намалява към върха, така че в края се създава формата на малък куполен покрив.