Следете за поява на житни мухи в най-ранен стадий

Ако бяха разрешили на земеделските производители от Добруджа да освободят заседналия край Камен бряг кораб Вера Су, нямаше да остане и една прашинка от тора в него. Така често се шегуват сега хората в Добричка област, щом иде реч за главоломното поскъпване и недостигът на торове тази есен.

Въпреки че всички са силно притеснени, проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт напомня на земеделските стопани, че предсеитбеното торене не бива да се спестява. Особено азотът. По думите му колкото и да са слагали на предшественика, било то царевица или слънчоглед, и малкото дъжд, който падна на места, води до измиване на азота в по-голяма дълбочина.

Заради липсата на дъждове през лятото и тази година есенната сеитба в Североизточна България леко се забавя. Оптималните срокове за там са от 1 до 25 октомври. Прогнозата за валежи през месеца дава много оптимизъм, тъй като те ще улеснят самата сеитба, дружното поникване на посевите и по-добро изравняване на посевите още в началото.

Сеитбеното време в Южна България обаче тече! Фермерите бързат да използват кратките агрометеорологични срокове, за да отхвърлят максимално много работа. Екип на „Български фермер“ също се включи в кампанията в района на Брезово и Раковски, която започна миналата седмица. И наистина нямаше машина наоколо, която да почива в базата вместо да е на полето.

„Земеделците, а в това число и ние, се стремим да оптимизираме, колкото може по-голяма част от производството“, сподели домакинът ни Венелин Делгянски.

Още за есенната сеитба - четете в новия брой на в. "Български фермер" от 11 до 17 октомври.