На 06.07.2021 г. в Сандански беше проведена заключителна пресконференция по проект „SOS за застрашени традиционни сортове лози“, който разглежда общите предизвикателства и проблеми в гръцко – българския трансграничен регион, свързани с местното биоразнообразие и сортовете лози, особено тези на територията на "Натура 2000". Главни партньори по проекта са Изпълнителната агенция по лозата и виното, Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Институт за бизнес проучвания и изложения и развитие (Exhibition Research Institute),Гърция и Международния гръцки университет (International Hellenic University), Солун.

В рамките на проект "SOS за застрашени традиционни сортове лози“ бяха изпълнени различни дейности, като беше оценен ефектът от конвенционалните, органичните и биодинамичните системи за производство на традиционни сортове лози.

По време на заключителната пресконференция бяха представени постигнатите резултати, данните от научните изследвания, стратегическите документи, Ампелографската книга на трансграничния регион, създаденият обучителен център и експериментално поле за съхранение на изчезващите сортове, оборудваните лаборатории и много други постижения.

Събитието беше отразено и онлайн на фейсбук страницата на проекта.

Проект „VineSOS“,е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VA „Гърция-България 2014-2020” http://www.greece-bulgaria.eu/

Съдържанието на този материал е отговорност единствено на Сдружение „Просперитет и развитие в България“и по никакъв начин не могат да бъдат взети под внимание възгледите на Европейския съюз, участващите страни, Управляващия орган и Съвместния секретариат.