Превърнете минуса в плюс

Градините с труден терен са много често срещани. Някои собственици се стремят да "победят природата", като изравняват повърхността до състояние, близко до идеалното. А може би не си струва? В крайна сметка, ако разликата в котата е наистина голяма или наклонът е твърде стръмен, реконструкцията ще изисква не само солидни физически усилия, но и сериозни финансови инвестиции, така че обновеният обект рискува да стане златен в истинския смисъл на думата. Всъщност ако недостатъка не може да бъде скрит, третирайте го като... предимство. Макар и само защото релефните форми създават "трето измерение" в градината и това визуално я прави по-голяма.

Например многоетажната тераса може да се превърне в основа за оригинални цветни лехи. Основното е да изберете правилните растения, които харесват такива условия на живот.

И така, какво можете да измислите за вашата релефна градина, без да похарчите нито една стотинка?

Естествено зониране 

Това е точно резултатът, който ще получите, ако започнете да подравнявате само отделни фрагменти от двора. Такъв подход ще помогне да се спести дизайн за границата на всяка от зоните: в този случай няма да са ви необходими прегради, екрани или решетки - съществуващите разлики в релефа визуално ще подчертаят контурите на всеки от ъглите.

На снимката вляво: зонирането на обекта може да се извърши по вече съществуващите равнини и склонове. Тогава този процес ще бъде по-евтин. Вдясно: стъпалата, водещи в градината, перфектно ви водят по неравностите на релефа и придават завършеност на пейзажа.
Вашата градина съдържа както равномерни площи, така и неравности. Зоните могат да бъдат разграничени според принципа на подобен релеф и за всяка от тях можете да измислите оригинален дизайн. От една страна, това визуално ще увеличи пространството, а от друга ще създаде един вид интрига, която гостите ви, разхождайки се из градината, ще могат да наблюдават с удоволствие.

Поддържаща стена 

Подчертаването на естествения пейзаж в градината е важно не само за красотата, но и по практични съображения.

Изграждането на каквото и да било на неравен терен е скъпо и небезопасно, което означава, че трябва да направите терасиране. Ако наклонът е твърде стръмен, тези работи могат да бъдат извършени фрагментарно, ако е малък, може да се ограничи до ниски подпорни стени, които не изискват капитална основа и изглеждат като дълги стъпала с височина не повече от 80 см. Те лесно се превръщат в оригинална цветна градина.

На снимката вляво подпорната стена-цветна градина не само украсява обекта, но и зонира територията. Вдясно виждате пейка, вградена в склона, която създава удобна и оригинална зона за почивка.
"Алпийската" версия също е съвсем реалистична - стена от естествени камъни, разположена на определени интервали. След края на работата в тези ниши се засаждат непретенциозни растения. Когато избирате, отдайте предпочитание на тези от тях, които се нуждаят от минимум почва за цял живот - например разнообразие от мъхове.

Плодова градина 

Вярвате или не, именно наклонът е идеалното място за овошки, но при условие, че не е северен. Факт е, че овощните дървета не понасят застояла влага и прекомерно преовлажняване, а костилковите плодове - череши, вишни, сливи - обикновено обичат да растат по склонове.
Зеленият касис Snow Queen (BEST) е средно късен, непретенциозен и устойчив на зимата сорт с плодове със сладко-кисел освежаващ вкус

СЪВЕТ:

Когато водата за поливане не се стича надолу около площадките, правете насипни первази или стволове на градински дървета с ниски пластмасови граници.

Друго добро решение за лятна резиденция на склон е градина на тераси.

Подиуми и мостове 

Всяка градина се нуждае от зони за отдих, а сложният релеф предполага интересното им подреждане. Основата за такива ъгли може да бъде дървена или подова настилка, поставена върху стълбове. Ще бъде много по-евтино от изравняването на бъдещия под, направата на замазка и след това закупуването и полагането на тротоарния материал.

Високият подиум може да се превърне в наблюдателна площадка, от която е толкова приятно да се любувате на пейзажа.

Друг несъмнен плюс на неравния релеф е възможността да се получат полезни пространства буквално от нищо, без да се правят изкуствени насипи. Например, на стръмен склон можете да изградите платформа върху пилони и да поставите широк мост над всяка повече или по-дълбока депресия и да го превърнете в зона за релакс.

Мостовете са божи дар за всяка градина, но ако релефът на територията не подкрепя тази идея, те ще изглеждат малко нелепо. Функционалните могат да се използват по предназначение: над потоци или да организират импровизирани зони за отдих. Декоративните, значително по-малки по размер, служат единствено за красота и в същото време са в състояние да прикрият неестетичните различия в релефа.

Естественият водопад ще направи пейзажа по-динамичен, а приятното му бълбукане ще ви помогне да се отпуснете.

По отношение на дизайн, размер и текстура мостовете могат да бъдат много разнообразни: високи и ниски, прави и гърбави, дървени и метални, каменни, тухлени и дори бетонни. Коя от опциите да изберете, решете сами. Но не забравяйте да се съоразите със стила, в който е издържан дизайнът на целия двор и с материалите, използвани за създаването на декора.

Но каквото и да предпочитате, има правила, които се изискват за всички конструкции:

Първо, всеки мост се нуждае от солидна ограда (обикновено той е направен от метал и дърво, но е възможен и бетон).

Второ, ако мостът е необходим не само за красота, направете си труда да го поставите на здрава и надеждна основа, така че ходенето по красивия обект да е безопасно за всички. Декоративните мостове не се нуждаят от сериозна подготовка и парапетите за тях могат да бъдат направени дори от дебели клони.

Алпинеум 

Скалната градина не е евтино забавление, защото се нуждае от специално подготвен релеф. Но ако природата вече се е потрудила за вас, работата е наполовина свършена и, което е особено приятно, без никакви разходи.

Всичко, което се изисква, е камъни, чакъл и самите растения. Ако вашата градина е изцяло под наклон забравете за терасирането и декорирайте цялата територия в алпийски стил: подредете пътеки под формата на стълби и оборудвайте две равни площадки - за трапезария и за релакс.

Скалният кът може да е едноцветен или ярък. Изберете растенията по ваш вкус. Ефектни са например каменните рози, които се нуждаят от минимално количество почва (на снимката).

Водоем 

Още по-лесно е да направите водоем на неравен терен и тук също практически не са необходими подготвителни работи.

По-добре е да изберете мястото му в най-ниската точка на обекта, тогава подготвителната работа ще бъде сведена до минимум.

Лесно ще е да пуснете поток по склона, да подредите градинско езерце в най-ниската точка и да превърнете малките дупки в стилни градинки с водни растения.