На 8 юли – летния празник на пчеларите ОД „Земеделие“ Бургас ще проведе информационен семинар с пчелари от всички сдружения в Бургаска област. На него проф. дсн Иванка Желязкова - ръководител секция „Пчеларство“, Аграрен университет, ТУ, гр. Стара Загора, ще представи доклада на работна група към министъра на земеделието, храните и горите, относно научно-експертния

анализ на причините за повишената смъртност
на пчелни семейства

Ще се дискутират и предложените конкретни мерки и действия за ограничаване на мора по пчелите. Ще се разисква и темата за източниците на замърсяване на пчелните продукти и резултатите от експерименти с тежки метали и пестициди.

Гости на семинара са Николай Хосейни - четвърто поколение пчелар от пловдивската фамилия Хосейни. Той ще сподели знанията си по прилагане на метода за третиране на пчелните семейства против вароатоза (акар) чрез сублимация с оксалова киселина.

Личния си опит и опита на цели три поколения в професионалното пчеларство пред пчеларите ще сподели и Борис Бормалийски от пчеларска ферма „Бормалийски“, която води началото си от 1942 г., а към настоящия момент наброява над 1 000 пчелни семейства.

Информационния ден ще завърши с тур на пчеларското производство във фабриката на пчеларска ферма Странджа, организиран от нейния собственик Димитър Станчев.