Освен че е податливо на ухапванията им, то може да ги донесе вкъщи

Всички знаем, че пролетта и лятото са сезони, в които трябва да бъдем нащрек за кърлежи. Кучетата са особено податливи на ухапванията им, а освен това могат да ги донесат вкъщи. Болестите, пренасяни от кърлежи, включително лаймска болест, марсилска треска, кучешка ерлихиоза, кучешка анаплазмоза и няколко други засягат както хората, така и четириногите им спътници.

Кърлежът има тяло от една част. Харпуноподобните бодли на устата му се прикрепят към гостоприемник за хранене. Подобните на рачешки крака челюсти и лепкав секрет помагат за придържането към домакина. Размерът на кърлежите варира от почти невъзможни да се видят с просто око до такива с размерите на човешки връх на пръста. Освен това те не са придирчиви към гостоприемника - бозайници, птици и дори други насекоми.

Затова е важно да проверявате често кучето си за кърлежи, когато е било навън и е имало досег с тревни площи.

Правилно отстраняване  След сваляне на кърлежа кожата трябва щателно да се дезинфекцира

След сваляне на кърлежа кожата трябва щателно да се дезинфекцира

Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Предаването на патоген може да се случи за три до шест часа след ухапване, така че колкото по-скоро премахнете кърлежа, толкова по-малък е шансът вашето куче да се разболее. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко забилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Въпреки това е рисково, тъй като стискането може допълнително да инжектира инфекциозен материал.

Разделете козината на кучето си, след това хванете кърлежа възможно най-близо до кожата. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване. Хората често вярват, че главата на кърлежа се забива в кожата. Но кърлежите нямат глави, в конвенционалния смисъл, така че това, което се забива всъщност, е известно като „устен апарат“.

Неправилно е и мазането на мястото на забития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.

След сваляне на кърлежа кожата трябва щателно да се дезинфекцира - с йод, спирт или одеколон. Кърлежът се унищожава чрез поставяне в спирт. Много хора го размачкват, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.

Превантивни мерки 

Въпреки че не можете да изтриете кърлежите от лицето на земята, можете да предприемете някои превантивни мерки.

* Проверявайте кучето си за кърлежи всеки ден или по-често, ако прекарва много време навън.

* Поддържайте двора окосен и премахвайте високите треви.

* За да се предпазите, носете дълги панталони и чорапи, когато сте в гората или на полето.

* Вашият ветеринарен лекар може да препоръча локални или системни процедури за контрол на кърлежите. Бъдете старателни и не забравяйте да поддържате актуални процедурите.

* Правете ветеринарен тест за болести, пренасяни от кърлежи, ежегодно, дори ако кучето ви не показва симптоми.