Slopehelper покрива пълния годишен цикъл от важните операции за гроздето и овощните градини

В отговор на все по-нарастващото цифрово настъпление в селското стопанство специалистите от словенския стартъп PeK Automotive представят Slopehelper. Той е предназначен да предостави на производителите мултифункционален робот за всяка дейност в лозя и овощни градини. Това варира от пръскане и внасяне на тор до подрязване, мулчиране, обезлистяване и прибиране на реколтата.

Проектиран за тежки условия

Роботът е проектиран да работи в тежки условия с напълно запечатан и водоустойчив корпус. Машината е с електрическо задвижване и работи изцяло с литиеви батерии, осигуряващи до 14 часа автономност с едно зареждане. Slopehelper използва диференциален GNSS и еднократна географска маркировка на полето за навигация.

Радарът, който се използва за целите на безопасността и за откриване на обекти в реда, може да се използва и за откриване на узрели плодове и грозде. Уникално според създателите е, че Slopehelper е в състояние самостоятелно да определя края на реда в лозя и овощни градини и да извършва автономен обратен завой за следващия ред.

Може да носи всичко

Верижният робот е дълъг 2,6 м, широк 1,6 м и тежи 1600 кг. Той може да се справи с полезен товар до 2000 кг или да изтегли също толкова. По този начин дава възможност за превозване на резервоари, кошчета/контейнери (за събрани продукти), хора (за проверка, сортиране), машини и инструменти. До края на юни 2021 г. цялото оборудване, което покрива 90% от годишния цикъл операции в лозя и овощни градини, ще бъде на разположение за предварителна поръчка.

Верижен и стабилен

Slopehelper се движи на две вериги, осигурявайки относително ниско налягане на земята. Заедно с неговата централна платформа за автоматично балансиране това гарантира, че центърът на масата винаги е в рамките на размерите на превозното средство. Което му позволява да се справя с наклон във всяка посока до 45 градуса с половината полезен товар при максимални скорости от 10 км/ч.

При пълен полезен товар максималният наклон е 40 градуса. Възможно е да деактивирате автоматичното балансиране, когато Slopehelper изпълнява задачи на плоски повърхности или когато товарната платформа не се използва по време на операция.

Цени

Роботът се предлага с пет различни режима на работа: автономен, полуавтономен, изглед от първо лице, визуално дистанционно управление и режим „следвай ме“. Първите Slopehelpers ще започнат своята търговска дейност този месец. Европейските фермери могат да наемат робота или да го купят на цени, вариращи от 73 000 до 160 000 долара.

Уникално според създателите е, че роботът е в състояние самостоятелно да определя края на реда в лозя и овощни градини и да извършва автономен обратен завой за следващия ред
Уникално според създателите е, че роботът е в състояние самостоятелно да определя края на реда в лозя и овощни градини и да извършва автономен обратен завой за следващия ред