Какви са условията и изискванията? 

Неведнъж сме споменавали, че хоби градинарството във всичките му измерения трябва да е лесно, приятно и разтоварващо занимание. Естествено, работата никак не е малко, ако разполагате с градина, но винаги се намира начин да рационализираме труда си - дали с инструменти, дали с техники, дали с помощни материали…а най-добре с правилните цветя.

Днес сме решили да разгледаме украсни растения, с които хем трудът да бъде песен, хем да „отстреляме и други зайци с един куршум“ образно казано.

Какви са условията и изискванията?

* Естетика за максимално дълъг период;

* Обилен и продължителен цъфтеж;

* Устойчивост на вредители (в т.ч. болести и неприятели);

* Приспособимост към колебанията на температурата и влагата.

* Минимални изисквания към грижите на градинаря и др.

Хубаво звучи, нали? Красива градина с малко труд и вложения. Дали е възможно? Разбира се! Но за целта трябва да отличим едни от най-добрите растения, отговарящи на горното описание.

Заложете на многогодишните! 

В зависимост от условията, с които разполагате, трябва така да подберете видовете, че да постигнете ефект и улеснение.

Това не винаги е лесна задача, особено когато градината има тема и конкретен стил. Професионалните озеленители винаги съветват да бъдете обрани, да заложите на един цвят или една гама, да оставяте свободни пространства, да отделите място за отдих.

Премислете добре дали и къде да настаните цветята, храстите и дърветата предварително. Избирайки многогодишни цветя, обърнете внимание на размерите им в зряла възраст и не прекалявайте с бройките на квадратен метър.

Меканопсис за ярък и нежен бордюр 

Наречен още уелски мак, меканопсисът е уникално растение, което ще цъфти почти през цялото лято. Разкошните нежно-хартиени на допир, но ярки и огнени или студено сини цветове няма да останат незабелязани в нито една градина.

Цветето се самозасява, което е малко притеснително, но в никакъв случай не може да се нарече агресивно. Обича хладни, влажни и добре дренирани почви, а мястото му е на лека, шарена сянка. Идеално е за високопланинските части на страната, за градини на отдалечени места, както и за градинари с ограничено свободно време.

Астранция танцува с вятъра 

Ще отличим една нежна красавица за шарените сенки на градината – астранцията. Краските ѝ – бели, розови и цикламени, се полюшват в нежен танц с вятъра, примамвайки много и все полезни насекоми-опрашители.

Астранцията е многогодишна, непретенциозна и цъфти доста продължително. Подходяща е за задните редици на цветната леха, защото достига около 50-70 см височина. Дългата снага пък я прави изключително подходяща за букети. Освен това фееричните цветоноси могат да бъдат изсушени. Ще запазят цвета си и ще красят някой ъгъл в дома.

Сангвисорба за екстравагантни 

Нова модна вълна се прокрадва сред все повече градинари напоследък. Несъмнено по-дивите и натуралистични цветя намират място в озеленяването. На това описание отговарят много, много растения, но сангвисорба се отличава с продължителен цъфтеж и лесна поддръжка.

Странните и много характерно оцветени пухени съцветия украсяват лятото по неповторим начин, а след тях семенните кутийки поемат щафетата. Растението изглежда чудесно редом с декоративни треви и други цветя. Мястото му е на слънце или лека сянка.