Нуждаят се от качествена храна и постоянен източник на прясна вода

Трудно ще видите добра стара плевня, която не е обитавана от котки. Някои са настанени там от семейството, за да държат мишките надалеч, а други сами са намерили пътя до топлото и уютно местообитание.

Независимо от начина на завъждане, след като вече сте в тази ситуация, как да се грижите за котката на открито? Ако искате да живее дълъг и щастлив живот, грижете се за нея по същия начин, както бихте го правили на закрито. Котките в плевнята се нуждаят от качествена храна и постоянен източник на прясна вода. Въпреки че може да се надявате, че мъркащата обитателка ще бъде достатъчно гладна, за да си свърши работата с улов на мишки, тя все пак трябва да се храни с диета, която да я поддържа здрава и силна.

И така, какво трябва да планирате, когато се грижите за котка в плевнята? Ето един основен списък с изисквания в тази насока.

Трудолюбивите четириноги - част от екипа

1. Първо и най-важно, кастрирайте домашния си любимец. Има много последствия от наличието на разгонена женска или скитащ мъжки във вашия имот. В допълнение към очевидните (нежелани бебета), некастрираните котки са склонни да се скитат, да се бият и да носят болести в плевнята ви. Кастрирането на мъжките намалява малко скитанията и ги държи по-близо до дома, за да могат да си вършат работата.

2. Ваксинации. Консултирайте се с ветеринарен лекар за необходимите мероприятия за вашите котки. Ваксината за бяс е препоръчителна за всички домашни любимци у нас. Контактът с дивата природа излага любимеца ви на по-висок риск от бяс и котешка левкемия в допълнение към други смъртоносни заболявания.

3. Хранене. Знаете ли, че котките са истински месоядни животни? Това означава, че трябва да се хранят с месо. Те се нуждаят от протеини. Храната за котки е с по-високо съдържание на протеини и мазнини, отколкото тази за кучета. Давайте на любимеца си качествена храна и той ще се представи по-добре и ще бъде по-здрав, с по-малко алергии и по-малко кожни проблеми. Каквото и да чуете, котките не процъфтяват в лова на мишки сами. Те все още се нуждаят от правилно хранене, предвидено за тях.

Опитайте се да предоставите на котките място за хранене, където другите животни няма да им пречат. Може да е някъде на високо, защото ако например на козите им се отдаде възможност, ще ядат котешката храна. Също така диви животни ще бъдат привлечени от нея, така че може да получите някой нежелан гост на вечеря. И най-важното - много прясна чиста вода!

4. Със или без нашийник. Животните на открито рискуват да закачат нашийника си на клони или други предмети. Има такива, които са проектирани да се чупят под напрежение, така че животното да не се нарани. Друга алтернатива е слагането на микрочип.

5. Опознайте котката и нейните навици. Това може да помогне да откриете проблема, веднага щом той започне. Ако тя обикновено ви поздравява сутрин и не се появи на закуска, това би било знак, че нещо не е наред. При положение, че вашата котка обича да се промъква в скривалища, тя може да бъде заключена някъде.

6. Подслон. Ако вашата плевня има навес, под който да се подслони котката, това би било достатъчно. Ако няма сграда, в която тя да влезе, помислете дали да не осигурите място, където да може да се сгуши при вятър и дъжд.