Не пренебрегвайте и „малките“ елементи, вършат голяма работа

Продължаваме темата какво „изяждат“ лозите от един декар за един сезон, и от какво се нуждаят, за да са добре и да ни дават хубаво грозде.

Магнезият е също от важните елементи за поддържане на фотосинтезата и за синтеза на протеини, което означава по-високи добиви и по-добро качество на гроздето.

Особено е важен за производството на хлорофил, 20-25% от магнезия в растението се намира в хлоропластите.

Лози с недостиг на магнезий са по-чувствителни на физиологични повреди, като изсъхване на дръжката на чепките, което пък сериозно влияе на залагането на гроздовете и зреенето.

За лечение на изсъхването на дръжките се правят две-три листни приложения на магнезий. Първото е във фаза нарастване на гроздовете, а второто и третото - по време на избистряне на гроздето.

Износът на магнезий с добива е 0,6-1,5 кг/дка.

Дефицитът му води и до неприятното преждевременно окапване на гроздето преди прибирането на реколтата.

При недостиг на магнезий в по-ранна фаза се появява хлороза по старите листа. При сортове с червено грозде листата може да станат червеникави, вместо хлоротично жълти.

Листата с изразен недостиг се завиват и много приличат на повредите от вируси, което често води до заблуди. Нужно е листно и почвено приложение.

Дефицит на магнезий при лоза
Дефицит на магнезий при лоза