Любимецът ви може да погълне бактерии, вируси или паразити, когато утолява жаждата си

Когато сте навън в кучешки парк или на открито приключение, удобно е да забележите обществена купа с вода, която да хидратира вашия четириног приятел. Това обаче крие някои рискове. Любимецът ви може да погълне бактерии, вируси или паразити, когато утолява жаждата си.

Очевидно е, че наистина е важно да поддържате кучето си хидратирано – липсата на вода може да доведе до топлинен удар, сухота в носа, повръщане, загуба на апетит и др. Но дали обществените водни купи са най-добрият вариант за любимеца ви?

Всички общи или обществени водни купи представляват потенциален риск за здравето на вашия кучешки спътник. Възможно е животни, пиещи от тях или от фонтани, да бъдат заразени с болести или паразити.

Заразните болести при кучетата се разпространяват по-често чрез кашлица или кихане. Но е възможно четириногите да бъдат изложени на патогени, когато са замърсени общите водни купи. Като цяло е по-безопасно да имате отделен източник на вода за вашето куче.
Ето какво трябва да знаете, за да поддържате кучето си свежо и безопасно хидратирано, когато сте навън.

Как се разпространяват болестите и паразитите 

Кучешките купи съдържат повече от вода: те могат да бъдат инкубатор за всякакви заболявания. За съжаление, наистина е лесно всяка обществена купа с вода във всяка среда да бъде замърсена - вътрешния двор на ресторанта, витрината на магазина, кучешкия парк или плажа.

Общите купички в паркове или пред ресторанти, кафенета и магазини може да не се почистват редовно, а вие няма как да знаете това. Те могат да бъдат пълни със застояла вода, която не е безопасна за пиене, тъй като може да бъде замърсена с елементи от околната среда като листа или да съдържа бактерии и паразити.

Обществените водни купички също могат да бъдат замърсени с фекални вещества. Въпреки че вероятно няма да видите куче да се изхожда във водата си, помислете колко често виждате кучета да стъпват с лапите си в купа с вода. Ако наскоро са настъпвали фекалии (или са подушили дупето на друго куче), лапите и муцуните им могат да ги предават във водни купички.

Гризачите също могат да уринират или да дефекират в тези купи - особено когато са оставени навън или в райони, където на земята има постеля или храна, като на тротоар или вътрешен двор на ресторант.

Кои зарази могат да се предават 

Чревни паразити

Заразените с фекалии обществени купи за вода могат да бъдат гостоприемен дом за много чревни паразити като кръгли червеи, анкилостоми и камшични червеи. Те могат да причинят всичко - от възпаление до сериозно заболяване.

Гиардия

Гиардията се разпространява чрез фекално замърсяване и често се намира в застояла вода като локви или купи. Представлява чревен паразит, който може да причини диария при кучета, тъй като уврежда способността им да абсорбират вода и хранителни вещества. Гиардията е особено досаден проблем, тъй като може да се прехвърля от куче на куче и е опасен за палета, възрастни и кучета с нарушена имунна система.

Лептоспироза

Тази бактерия често се наблюдава в края на лятото, есента и след валежи и може да бъде открита в застояла вода, влага и кал. Това може да повлияе на черния дроб и бъбреците на вашето куче.

Лептоспирозата може да причини летаргия, повишена температура, повишена жажда, повръщане и диария. Може да се прехвърли и върху хората. При тежки случаи лептоспирозата може да бъде фатална.

Кучешки папиломен вирус

Този вирус може да се разпространи чрез директен контакт със слюнка от заразено куче. Ако животно киха в купа или се лигави след пиене, възможно е кучешкият папиломен вирус да се разпространи чрез слюнката, останала във водата. Това заболяване често се появява като брадавици около устата, по езика или венците. Говорете с ветеринар, ако видите подобни симптоми да се появят по вашето куче.

Кучешка кашлица

Кучешката кашлица е често срещана респираторна инфекция, която кара кучетата да развият „силна кашлица“, треска и дори загуба на апетит. Въпреки че заразените животни обикновено се поставят под карантина и не се допускат на обществени места, възможно е тази инфекция да бъде предадена през замърсени водни купи.

Салмонела

Салмонелата е бактерия, която може да оцелее във водата (и може да зарази както кучетата, така и хората).

Бъдете подготвени 

Най-добрият начин да защитите любимеца си от всякакви потенциални опасности от обществените водни купи (или изкушението да пие от мръсна локва) е да имате бутилка за вода или сгъваема купа заедно с източник на прясна вода.

Ако не носите бутилка с вода в себе си, можете да се отбиете в местен ресторант или кафене и да поискате.

Ако разрешите на вашето куче да използва обществена купа за вода, винаги първо я проверявайте за замърсители като листа, изпражнения, вредители или нещо друго, което плава или замъглява водата. Ако не изглежда чиста, не позволявайте на любимеца си да я пие.
Също така е важно да практикувате добра хигиена на купата с вода и у дома. В идеалния случай купичките, използвани у дома или на път, трябва да се мият ежедневно. Ако имате няколко домашни любимеца, които споделят една и съща купа, това е още по-важно, тъй като има по-голям шанс микробите да влязат във водата.

Ако вашето куче има здрава имунна система, вероятно няма да се разболее сериозно от обществена купа за вода. Палетата, възрастните и кучетата с нарушена имунна система обаче са по-изложени на риск.

Замърсените купи могат лесно да приютят бактерии и болести, така че е важно да запазите вашия четириног приятел в безопасност, като имате собствен източник на вода, който е само за него.