Машината, наречена Robotti, се погрижи за част от демонстрационните парцели за събиране на реколтата за тазгодишното събитие PotatoEurope

Това е част от изследователски проект за роботизация между Университета Вагенинген (WUR), Agrointelli и Dewulf, чиято цел е да разбере дали картофите могат да се обработват по-ефективно с по-малко тежки машини.

Изпитанието е проведено с Robotti - автономен носач на инструменти, който може самостоятелно да извършва различни дейности. За тази цел роботът е свързан с прикачна четириредова сеялка Miedema CP 42. Това е първият път, когато автономният носач на машината се използва за засаждане на картофи.

Останалата част от демонстрационната зона от 25 ха (сорт Aromata) е била завършена с помощта на комбинация от сеялки AVR, Dewulf и Grimme, теглени зад стандартни трактори.

Имало и затруднения

„Robotti успя да изтегли единствено частично напълнената сеялка, тежаща приблизително 2,4 тона, когато не е пълна. Особено от спряла позиция, роботът имаше известни затруднения да задвижи сеялката“, разказва Брам Велдхуйзен, специалист по роботи в Университета Вагенинген.
Машината тежи приблизително 2,8 тона и има два дизелови двигателя Kubota. Всеки от тях е 75 к.с., като единият е за задвижване, а другият - за ВОМ и външна хидравлика. Robotti навигира с помощта на RTK GPS.

PotatoEurope

PotatoEurope е международно събитие, посветено изключително на цялата картофена верига и се провежда всяка година в една от четирите страни партньори на изложението: Германия, Белгия, Франция и Нидерландия. Организацията очаква да посрещне над 275 изложители и приблизително 16 000 посетители в Лелистад, Нидерландия на 1 и 2 септември 2021 г. Тогава Robotti ще излезе отново на полето, за да събере засадените напролет картофи.

Освен че засади картофите за панаира PotatoEurope, Robotti ще ги събира наесен
Освен че засади картофите за панаира PotatoEurope, Robotti ще ги събира наесен