В стопанството на Шенол Чобан ще има 1000 майки

Дългогодишният опит в земеделието помага на всяко следващо поколение фермери, които се стремят да надграждат и да въвеждат новостите в бизнеса. Такава е и новата ферма за угояване и отглеждане на телета в разградското село Владимировци, която е на път да бъде най-голямата в Лудогорието.

До 2024 г. в 70-декаровото стопанство на Шенол Чобан ще се отглеждат 1000 бройки (майки). Фермата е планирана така, че да има пълен контрол от раждане, през хранене и осеменяване. Голямата част от стопанството е в строеж, но вече са готови някои от халетата с говеда. Ще има 30 бокса за раждане, всяка майка ще се отелва самостоятелно без да се притеснява от другите животни и от климатичните условия. Ще има пространство за ваксинации и осеменяване, отделно от угоителния център.

При Шенол Чобан стопани от страната и сега могат да оставят своите телета за доугояване, както се прави в депа, каквито масово има на Запад. Макар да е мечтал да създаде именно такова депо, Чобан впоследствие решил, че ще произвежда свой собствен угоителен материал, защото в момента да го купиш от Европа е двойно по-скъпо.

Още за плановете на животновъда - в новия брой на в. "Български фермер" от 10-16 май