Градинската беседка е стилен дизайнерски елемент за градината. С правилния подход и избор, той може да се превърне в украса и главен акцент. В същото време постройката е функционална - приютява ни под покрива си за хранене или разговор на чаша кафе.

Въпреки това, за да може беседката хармонично да се впише в общата концепция за стил, трябва да се вземат предвид някои правила.

* Пропорционалността и мащабът са важни, тъй като структурата не трябва да натежава на фона на общия пейзаж.

* Добре е декорацията да се комбинира с основните строителни материали. Например, опцията за сграда от камък или тухла предвижда използването на масивни предмети и аксесоари в интериора.

* Целта също е важна: ако беседката е необходима като уютен ъгъл, затворен от любопитни очи, конструкцията трябва да бъде избрана затворена.

* Ако планирате сградата да се използва за шумни срещи и готвене на барбекю, струва си да се даде предимство на опции от отворен тип, на безопасно разстояние от дома. Така ще има по-малко сажди и ако желаете, винаги можете да се отпуснете на чист въздух на открито, без да страдате от жегата, когато готвите храна.

* Ако беседката е игрална зала за деца, нейният вътрешен свят ще бъде напълно различен, което ще се отрази не само на подреждането, но и на формата и вида на конструкцията.

* Възможно е да направите беседката по-привлекателна и да засилите ефекта на хармонията с природата чрез озеленяване. Можете да поставите и саксии с цветя наоколо.

Изберете своето уютно кътче 

Всички съществуващи видове беседки се различават по предназначение, което зависи преди всичко от сезонността, било то палатка, барбекю и различни опции с печка.

Те са разделени по предназначение и материал, от който са направени. По вида си конструкциите могат да са отворени, полузатворени и затворени беседки. Всеки тип има свои собствени характеристики, което се отразява в условията на експлоатация и дълготрайност.

* Например, отворените беседки са с най-прост дизайн. Те нямат стени - заменени са от опори. Често такива конструкции нямат огради или основи. Тези сгради могат да служат като съблекалня или навес за отдих на открито. Те са предназначени за лятна употреба. Често можете да ги направите и сами, като ползвате голямото разнообразие от суровини, което ви позволява да добавите оригиналност и специален вкус към пейзажа.

* Полузатворените версии са много удобни. Подобно на отворените, те не са предназначени за целогодишна употреба и служат за защита от слънцето. Тези структури обаче са по-фундаментални, имат една, две, три стени, често парапети и дори врати.

В зависимост от вида на материала, използван за строителство, те се различават по вида на основата. Тези сгради обаче не предпазват хората от насекоми и нямат остъкляване.

* Затворените беседки могат да се използват целогодишно, тъй като собствениците ги оборудват не само със стени и остъклени прозорци, но и с комуникационни системи. Често подобни структури като цяло приличат на пълноценни къщи, тъй като имат отопление, електричество, водоснабдяване и канализация и вентилационни системи.

Недостатъкът на сградите от този тип е по-малкото количество чист въздух, но този проблем е решим, тъй като често такива беседки имат малки площи пред входа за излизане на домакинствата на чист въздух.

Мястото е важно 

Днес беседките са престанали да бъдат строго функционални структури за защита от парещото слънце и дъжд. Свободата на творчество е добре дошла, но дизайнът е предмет на цял списък от норми, започвайки с избора на място на етапа на проектиране. Например отлично решение е зона за беседка с малко езерце.

С правилен дизайн ще бъде възможно да осъществите необичайна дизайнерска идея, за да се впише хармонично конструкцията на правилното място. Ако се опитвате да изберете място за изграждане на беседка недалеч от къщата е важно то да се намира във висока точка на градината и по възможност оттам да се открива красива гледка към градината или към околностите.

Подходът към него трябва да е удобен, така че си струва да обмислите пътеките, както и осветлението им, така че вечер да е удобно придвижването.

Дървото е най-търсеният материал 

Строителните материали зависят от почвата в региона, климатичните условия и финансовите възможности на клиента. По принцип за изграждането на беседки се използват дърво, метал, тухли и камък. Вариант е и закалено стъкло, в зависимост от вида на беседката. Всеки вид материал има свои собствени характеристики, естетическа привлекателност и производителност.

Дървото е най-търсеният материал за изграждането на беседки. Той е топъл, естествен и безвреден, не отделя токсични вещества и е подходящ за изграждане на сгради с различен дизайн. Основният недостатък на такива беседки обаче е постоянното свиване, което не спира след активната фаза, която продължава около шест месеца. Следователно материалите за декорация и облицовка трябва да бъдат подбрани много внимателно.

Недостатъкът е тенденцията към унищожаване: то се поврежда от насекоми и гризачи. Дървената беседка се нуждае от редовна поддръжка. Трябва да се обработва със специални препарати, за да се удължи живота на сградата. Такива постройки често приличат на традиционни хижи, въпреки че с умел подход можете да направите и беседка в модерен стил от масив.

Камък и тухла 

Камъкът и тухлата се избират по-рядко за изграждането на беседка, тъй като такава сграда е по-взискателна към основата и почвата. Теглото на такива строителни материали е тежко, което налага първоначално попълване на надеждна основа, като за тази цел се използва специален бетон с устойчиви на замръзване свойства и издръжливост на големи натоварвания. Често не само опорите се правят с тухли или камъни, но и стените. Може да се изгради и печка, перваз за камина и дори кухненски ъгъл с тези материали.

Металът е специален 

Металът е забележителен с това, че върви добре с всякакъв вид материал. Особено успешно е използването му под формата на ажурно коване в открити и полузатворени сгради. Това ви позволява да създадете усещане за лекота и да направите структурата специална.
Такава дантела също изглежда красиво в комбинация с дърво, като например е част от ограждащия парапет.

Стъклото 

Стъклото се използва за покрити беседки. То ви позволява да се отървете от насекомите, без да се лишавате от естествената светлина. В същото време материалът помага за задържане на топлина и с правилния избор може да се превърне и в трансформируема част от беседката.

Например от него могат да бъдат направени не само прозорци и стени, но дори и сгъваеми врати, които в някои случаи ще дадат възможност да се направи от затворена беседка опция от полузатворен тип.

Размери и форми 

Беседките и техните форми могат да бъдат различни, което се отразява на тяхната функционалност и разположението на елементите на аранжировката.

Например кръглата беседка може да се превърне в място за пиене на чай, което предполага поставяне на маса в центъра и столове около нея. Ако желаете, можете да направите малка цветна оранжерия от такава сграда, като я декорирате със саксии и озеленяване.

Размерите на беседките могат да варират.

* Например, опциите с осмоъгълна форма могат средно да заемат пространство от 3x3, 3,5x3,5, 4x4 m с височина от пода до тавана 2,3, 2,4 m.

* Най-популярният стандартен размер на квадратните сгради е 4x4 m.

* Дизайнът с правоъгълник позволява по-удобно поставяне на мебели и повече свобода на движение вътре.

Ако няма достатъчно място (2,5х3 м), те побират мангал, тясна маса и пейки. Когато има повече пространство (5,3х5 м), се избират по-удобни мебели.

Възможности за обзавеждане 

Вътрешното подреждане на беседката зависи от дизайнерската идея и предназначението на постройката. В същото време то се подчинява на основния материал за производство.

Ако конструкцията е замислена със стационарна конструкция за барбекю, вариантите за дизайн са различни. Това може да бъде осмоъгълна форма на конструкцията и поставяне в центъра на барбекю с маса, обграждаща го с пейки по периметъра.

Ако има повече място, а формата е правоъгълна, огнището може да бъде неразделна част от цяла стена, като се изпълнява с печка, котел, камина, печка на дърва и мивка. В този случай масата и столовете могат да бъдат разположени в центъра на беседката или на противоположната страна.

За по-голям комфорт можете да обозначите отделни функционални зони с отделно осветление, което ще ви позволи да въведете ненатрапчива организация в пространството. В същото време вътре в беседката може да се монтира бар.

Ако вътре има достатъчно място, можете да организирате и зона за отдих, да закачите хамак, да поставите мека мебел.

Можете да разграничите зоната с преграда, отделяйки, например зоната за гости от тази за готвене. За допълнителен комфорт в пространството за гости може да се инсталира телевизор. Просторните опции в отворен стил могат да бъдат допълнени от люлеещ се диван.

Дизайнерът съветва - стилно и комфортно 

Изборът на стил е индивидуален. Атмосферата вътре обаче трябва да е удобна за всички членове на домакинството.

Например, не всеки ще се чувства удобно в груба дървена сграда с печка, докато опцията за камък и тухла може да бъде доста гостоприемна, ако допълните конструкцията с каменни подове или плочки, поставите плетени мебели, организирате осветление по периметъра и сложите мека мебел до камината.

Но и в дървена сграда, можете да създадете желаната атмосфера.

Масивът ще изглежда по-изразителен отвътре, ако комбинирате дърво с различна текстура. Например можете да обшиете стените, да направите парапети, издълбани в отворената версия, да добавите коване на дантели, да направите покрива от метални керемиди. Само едно дърво и дори в груба форма не се харесва на всички, защото умишлено създадената за мнозина вътрешна необитаемост създава усещане за дискомфорт, дори самата частна къща да е направена в такъв стил. Ако материалът не е планирано да бъде обвит, можете да го боядисате в светъл цвят. Интериорът на беседка в селска къща или част от нея може да бъде декориран по различни начини. За най-успешни се смятат вариантите в стил шале, прованс, минимализъм и класика.

Обзавеждането зависи от навиците и вкусовете на домакинството. Например, в един от случаите това е задължително акцент върху простотата, наличието на текстил и светли цветове на мебелите, лекота и свежи цветя. Можете да инсталирате пластмасови мебели с имитация на ратан и дори кожа.

За други са важни съвременните варианти за подреждане. Тук изборът на технология има значение, тъй като не само осветлението и електричеството са от основно значение, но и изборът на барбекю или скара.

А за тези, които умеят да майсторят е важно да оборудват беседката си сами. Често повечето от предметите и мебелите са направени от тях, да не говорим за необичайните материали за устройствата за готвене на открит огън.