Работи на по-кратки времеви прозорци и при по-трудни почвени условия, когато вредителите са все още в ранен етап

Проектът WeLASER, финансиран от ЕС, се стреми да „разработи нехимично решение за управление на плевелите, базирано на новаторска технология“. За да се постигне това, екип от Центъра за автоматизация и роботика, съвместен център на Испанския национален изследователски съвет (CSIC) и Политехническия университет в Мадрид (CAR-CSIC-UPM), разработва автономен робот, съобщава Innovation Origins.

Машината ще бъде оборудвана с AI и интелигентно зрение и ще може да различава плевелите от културите. След това ще убива вредителите с помощта на мощен лазер.

Пабло Гонсалес де Сантос, член на CAR-CSIC-UPM и координатор на проекта, каза, че автономният робот не е нищо повече от мобилна платформа, която мести системата за премахване на плевелите през културите.

„Тази система е изградена от високоефективен лазерен източник, който всъщност е продължение на тези, използвани в медицината. Лазерният лъч, който се генерира, е фокусиран върху меристемите (образувателната тъкан) на растението достатъчно дълго, за да ги изгори. По този начин в рамките на кратко време той убива растението“, обяснява Гонсалес де Сантос.

Предотвратява разпространението

Меристемите са чувствителни части на растенията, които им позволяват да растат. Следователно, фокусирането на лазера върху тях ще предотврати разпространението на плевелите в селскостопанските култури, където в противен случай те биха намалили добива поради способността си да се разпространяват и тяхната издържливост.
„Ще бъде разработен прецизен скенер, така че лазерният лъч да може да се прицели в меристемите. След това позициите им ще бъдат определени с помощта на интелигентна система за виждане. Тя прави снимки на реколтата. С използването на техники за изкуствен интелект, машината ще идентифицира културните растения от действителните плевели и положението на всяка меристема на плевелите“, сподели Гонсалес де Сантос.

Според него роботът може да бъде адаптиран да работи във всякакъв вид култури. Проектът на WeLASER първоначално ще се фокусира върху захарно цвекло, както при пшеница и царевица.

Робот CEOL, проектиран от Agreenculture

Роботът, който се използва в този проект, първоначално е разработен от френската компания Agreenculture. Нарича се CEOL и е проектиран да работи автономно. Според Agreenculture неговата хибридна система намалява разхода на дизел от 3 до 5 пъти в сравнение с конвенционалния трактор. Оборудван с вериги и по-лек от трактор, CEOL работи по-често, поддържайки повърхността на почвата, като същевременно пести гориво и предотвратява появата на бразди.
Насочващото решение с позициониране на GNSS RTK, разработено вътрешно от Agreenculture, предлага автоматично пилотиране с точност до сантиметри. CEOL е оборудван със сила на повдигане от категория 1, което му позволява да се адаптира към разнообразни прикачни устройства. Той може да носи или тегли гама от оборудване с различни размери.

Поради тези причини, Agreenculture смята, че CEOL може да работи на по-кратки времеви прозорци и при по-трудни почвени условия, когато плевелите са все още в ранен етап.
През 2018 г. Agreenculture участва в проекта Challenge Centeol с производителя на оборудване Kuhn. Целта беше да се засадят 50 ха царевица автономно с робота CEOL.

Ефективност

Гонсалес де Сантос заяви, че роботът ще може да идентифицира поне 90% от плевелите и меристемите, ще има точност от 1,5 мм и ще облъчи 90% от откритите меристеми, което от своя страна ще унищожи приблизително 90% от облъчените растения. Според него това означава, че ефективността на цялата система ще бъде около 65,61%.

Електрическо задвижване

Прототипът на робота първоначално ще бъде оборудван с дизелов двигател. В следващата фаза на проекта трябва да бъде разработено електрическо задвижване.

През следващите три години акцентът ще бъде върху създаването на системата като цяло. Прототипът ще работи на дизел, докато се направи това. След приключване на целия хардуер и софтуер, втората фаза на проекта ще превключи платформата на 100% електрическа. След това системата трябва да бъде напълно устойчива и готова за комерсиализация. 

WeLASER

WeLASER е европейски иновационен проект, финансиран в рамките на програма „Хоризонт 2020“. Той се координира от Испанския съвет за научни изследвания (CSIC) и с участието на Futonics LASER (Германия), Laser Centrum Hannover (Германия), Департамент по растения и екологични науки на Университета в Копенхаген (Дания), AGREENCULTURE SaS (AGC ) (Франция), координатор на фермери и животновъдни организации (COAG) (Испания), Департамент по земеделски науки на Университета в Болоня (Италия), Институт за екология на индустриалните зони (Полша), Департамент по земеделска икономика на Университета в Гент (Белгия) и Van den Borne Projecten BV (VDBP) (Холандия). Проектът WeLASER стартира през 2020 г. и ще приключи през 2023 г. 

Прототипът на робота първоначално ще бъде оборудван с дизелов двигател. В следващата фаза на проекта трябва да бъде разработено електрическо задвижване
Прототипът на робота първоначално ще бъде оборудван с дизелов двигател. В следващата фаза на проекта трябва да бъде разработено електрическо задвижване
Тази инфографика показва как системата WeLASER трябва да работи в бъдеще
Тази инфографика показва как системата WeLASER трябва да работи в бъдеще