Beликдeн e пpaзник cвъpзaн cъc зaйчeтa, кошнички с яйцa, пиленца, пoдapъци и вкусни яcтия зa ceмeйcтвoтo, нaвcякъдe пo cвeтa. Toй e acoциaция нa Bъзкpeceниeтo, пpoлeт и paждaнeтo нa вcичкo кpacивo. Мнoгo cтpaни имaт интересни и необикновени тpaдиции за този празник.

Настъпва отново това време на годината, когато магазините предлагат вкусни и възхитителни великденски екстри. Миризмата на кузунаци се носи от пекарната на ъгъла, а децата нитърпеливо разгръщат яйца със сладки шоколадови черупки.

Няма Великден без боядисани яйца, а защо не и без украса в цъфтящата градина... 

Заекът крие яйцата 

В последните години великденският заек стана все по-популярен и у нас вече лесно се асоциира с празника. Неговата история започва назад във времето, през 13-и век, в Германия. Легендите говорят, че е бил прелестна птица, дясна ръка на богинята Еостра. Oт нейното име идва пък английското наименование на Великден: “easter”. Един ден птицата се превръща в див заек, но макар и в новата си форма на живот, продължава да строи гнезда, в които крие шарени яйца.

Търсенето на последните е любимо приключение за децата по света. Не е нужно да вярвате в тази легенда, за да поканите великденски заек в градината си. За да е атмосферата още по-приказна, добавете към него декоративна къщичка, пиленца и цветя.

Заекът е и символ на плодородието и живота. Ето ви още една основателна причина симпатичните животинчета да са подходящи както за великденски декорации в градината, така и за всякакви други пролетни украси.

Деца на лов за съкровища 

Великден е забавно и запомнящо се изживяване за цялото семейство. Децата с удоволствие се включват в боядисването им. Но има и един друг обичай - лов на великденски яйца скрити в градината. Предизвикайте децата си, накарайте ги да се замислят за това, което правят и насърчете и работата в екип. Ловът може да бъде както образователен, така и забавен.

Ако обичате да празнувате Великден, тогава е отличен момент да започнете да планирате лов за великденски яйца, който да запомните. В крайна сметка децата са малки само за кратко и колкото по-дълго можете да поддържате магията жива, толкова по-добре е за тяхното въображение. Може дори да откриете, че това ги насърчава да прекарват повече време навън.

Те винаги ще гравитират към областите, които често посещават в двора, така че не забравяйте да скриете много яйца в тези зони. Включете изобилие в близост до техния кът за игра, на тяхната люлка и пързалка, или друго оборудване за игра.

Ако имате някои особено сложни места, направете тези яйца нещо ценно - като яйца в кутия на любимите им телевизионни герои.
Не се страхувайте да използвате заобикалящата ви среда - всичко в името на насърчаването на приключенския и изследователски дух.

Аранжирайте гнездо   

Там, където е Великден, има яйца, а там, където има яйца, значи е имало гнездо. Защо то да не се превърне в част от вашите великденски декорации в градината. Хубавото при него е, че дори да не разполагате със собствен озеленен двор, остава алтернативният вариант да украсите терасата или която друга част от дома.
Необходими са ви няколко великденски яйца, саморъчно боядисани от вас в желани цветове или купени готови, плюс сезонни пролетни цветя, каквито ви харесват. Самото гнездо или изплетете сами с подръчни клечки, слама и кал, или си вземете интересно панерче. Остава ви само да аранжирате по собствен вкус.

Украсено дърво 

Подобно на коледното е и великденското дърво. Докато в много страни великденските яйца са скрити и децата ги ловят, в Германия те се показват на дървета и на видно място по улиците, като някои от дърветата имат хиляди многоцветни яйца, окачени на тях.

В такова дърво можете да превърнете което и да е от наличните в градината, стига да няма риск да нараните цветчетата му. Идеално би били някое по-старо, което след украсяването му, истински ще се съживи благодарение на цветните елементи, с които ще го обогатите. Впрегнете сръчност и въображение и си направете гирлянди с великденски мотиви, като например пъстри великденски яйца от хартия или пластмаса. Декорирайте с тях клоните на избраното за случая дърво и ще си имате вдъхновяваща гледка от празнични багри.

04-5,04-5-2

04-6

На поляната 

След като вече сте боядисали великденските яйца, нашарили сте ги точно както на вас ви харесва, е време да им потърсите подходящ панер и да ги поставите на видно място вкъщи.
Или пък да прекрачите смело отвъд познатите рамки и небрежно да разпръснете яйцата из полянката си с полски цветя. Дори не можете да си представите колко добре ще стоят редом до маргаритките и метличината. Можете да използвате и дървени яйца за своите декорации в градината.

Празнична трапеза 

Планирали сте великденско празненство и ви се иска да посрещнете гостите си на открито, сред зеленина. Приготвили сте се със свежи зелени пролетни салати, апетитни блюда и майсторски изплетени топли козунаци.

Към цялостната картина можете да добавите и една специално подредена великденска трапеза. Пред всеки от гостите оставете цветна кошничка с великденски яйца, като комплимент за добре дошъл. Подсилете пролетното настроение с букети от нежни цветя, задължително естествени, сезонът не позволява друг вариант. Препоръчително е да използвате бяла покривка за масата, за да не предозирате с шареното.

На оградата 

Един много лесен начин да декорирате оградата е като закрепите за нея апликации с формата на яйца, зайчета, пиленца и всичко подобно, свързано с празника. А тъй като е пролет, съвсем спокойно можете да заложите и на изрязани като цветя.

Ако пък са и от материя, която позволява върху нея да се рисува, малките художници в дома ви с радост ще помогнат великденската ви ограда да придобие неподражаема индивидуалност.