Креативността може да е в малките неща във всеки дом и градина

На вратички на къща, стопанство, кошари, градински огради... За какво ли няма да потрябват куки, райбери, резета и всякакво заключващи устройства, които да са удобни и функционални. Като например да се отварят с една ръка, с пръст или пък с бързо движение, тъй като в двора ръцете често са заети или замърсени.

Мнозина хоби градинари сами си правят заключалки – с дъски, пирони, верижки и непотребни материали. Но още по-добре би било и да са красиви. Представяме ви няколко хитри идеи как да затваряте врати, които сами сте си направили в двора или дома.

1. Удобство и с една ръка 

Само с една ръка може да отворите вратичката, ако използвате подобна заключалка. Нужно е с ръката, с която отваряте, да вдигнете райбера с палец. Когато бутнете вратата, резето автоматично ще я затвори.

2. Влизаме с лекота 

Ключалката е от вътрешната страна, но само за секунда ще може да отворите портичката, ако инсталирате подобен механизъм. Когато натиснете ръчката, тя дръпва верижката, на която е закачена халката или врътката на резето и то се отворя.

3. Тип халка 

Планката, която се дърпа, за да се отвори вратата, се държи за халка. А тя пък виси на хватка. С повдигане на халката отваряте вратата.

4. Нека е красиво 

От дърво! Материалът, който придава най-силно усета за селски уют и топлина, за връзка с природата. Ако имате масивна дървена порта, защо не и заключалката да бъде в тон. Резетата могат да бъдат в най-различен вариант. Изображенията говорят сами за себе си.

5. Варианти с подкови 

Конските подкови са още едно украшение в провинциален дух. Те могат да играят роля на халки и райбери за порти.

С тях може също да направите самозатварящ се механизъм. Но най-вероятно ще трябва и да заварявате, защото подковата не трябва да излиза изцяло от механизма. Той е под подковата и е подобен на резе (сюрме). Идеята е да дръпнете нагоре подковата, за да отворите резето и съответно вратата. А когато бутнете вратата, тя да влезе в подковата и да я върне в първоначалната ѝ позиция.