Екип от експерти разиска в научна дълбочина темата „Опазване на биоразнообразието“ в едно от най-интересните обучения, организирано по проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“. За първи път в рамките на програмата Интерег VA Гърция – България беше проведено двудневно обучение във виртуална среда и излъчвано на живо в интернет. Организаторите използваха дигитализацията, за да пресъздадат събитието в атрактивен формат. Всички регистрирани участници получиха дигитални сертификати.

Сред лекторите бяха професор Димитриос Чатзиплис от катедрата по Животновъдство в технологично-образователния институт по селскостопанска технология в Солун, Петя Христова–Нанкова, Кристина Боева - юридически експерт, и д-р Гианакула Анастасия, асистент професор към Департамента по земеделие към Международен Хеленик университет.

Те се включиха онлайн, за да представят разработките си по различните обучителни модули. Освен биоразнообразието в лозарството в трансграничната зона на Гърция-България, бяха разгледани методите за неговото опазване и използване при защитата на продукти със ЗНП и ЗГУ, разработването на продукти с добавена стойност, разработването на здрави и устойчиви генотипи. Експертите обясниха какво влияние има изменението на климата върху лозята и процеса на винификация. Сред темите бе и ключовият въпрос за болестите в лозята и какви биологични методи за превенция съществуват. Не по-малко любопитни бяха и включванията, свързани с иновативните методи за култивиране и създаване на лозя, както и с иновациите в производствения процес на вина.

До момента в рамките на проекта са изпълнени различни дейности, които да помогнат с оценката на ефекта от конвенционалните, органичните и биодинамичните системи за производство на традиционни сортове лози. Създадени са и експериментални полета, разположени в района на гръцко-българския трансграничен регион, които показаха различен подход за определяне на най-подходящата система на земеделие както на държавно, така и на местно ниво.

Всички научни и обучителни материали са изготвени в три езикови версии- български, английски и гръцки език и ще бъдат достъпни на интернет страницата на проекта www.sosgrape.eu. Видеото от двудневните обучения също е налично там.

Проект „VineSOS“,е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VA „Гърция-България 2014-2020” http://www.greece-bulgaria.eu/

Съдържанието на този материал е отговорност единствено на Сдружение „Просперитет и развитие в България“и по никакъв начин не могат да бъдат взети под внимание възгледите на Европейския съюз, участващите страни, Управляващия орган и Съвместния секретариат.