Пролетта е чудесен сезон за прекарване на време на открито, така че украсете вътрешния двор или тераса за нея.

Това е и най-доброто време да актуализирате дизайна. Първите лъчи на пролетното слънце ни напомнят, че е време да придадем на тази неразделна част от комфорта нов облик. За щастливите собственици на къщи терасата е най-любимото място за цялото семейство за събирания с приятели и партита.
Откритата тераса е продължение на градината и в същото време нейното начало. Тук можете да се насладите на пробуждането на природата с чаша сутрешно кафе или чай и да наблюдавате звездното небе през нощта.

Цялата пролет е добра за промени. Обърнете внимание дали вашите мебели отговарят на дизайна на терасата ви? А може би ще добавите тента, която ще предпази мястото за почивка от лъчите на парещото слънце, вятър или дъжд?

Направете и градината си в саксии още по-разнообразна.

Тенденцията в градинската мода е уверено да премествате жилищното пространство под открито небе. Това означава, че терасата се разглежда като зелена всекидневна. Всичко, което изглежда красиво в хола, намира приложение и на открито.

А подходящото осветление създава приятна и уютна атмосфера не само в къщата, но и добавя специална романтика към вечерите на терасата. И тези, които предпочитат модерен интериор в къщата, трябва да го продължат и в дизайна на терасата.

Време е за почистване и подреждане 

Но за да се насладите пълноценно на пролетта, трябва да отделите малко време за общо почистване: подреждане на мебелите на терасата, премахване на замърсяванията от подовата настилка, почистване на саксиите и засаждане на цветя.

Разхождайки се по терасата, може да забележите места, обрасли с мъх и лишеи. Въпреки че такъв зеленикав цвят придава на камъните специален вид, той изобщо не е добре дошъл за терасата. Най-лесният начин да направите това е с водоструйка с високо налягане. Експертите препоръчват да се избере минималният режим на работа, за да не се повреди дървеното или каменно покритие на терасата.

А някои силно замърсени зони трябва да се четкат на ръка.

Стил и цветове 

На първо място, изберете стил, който ви харесва. Обикновено това е този, използван в къщата и градината, въпреки че може да намерите и нещо различно.

Второ, помислете за мебели и аксесоари и цветова схема, която ще използвате.

За бохо стила това е изцяло ярка цветова схема, за скандинавската тераса може да използвате бяло и черно. Всеки стил показва страхотна палитра.

Освежете мебелите 

В края на почистването можете да извадите мебелите на терасата. Сега е подходящият момент да решите дали мебелите и възглавниците отговарят на новия дизайн на терасата. Не е нужно да ги сменяте. Можете да ги освежите с помощта на спрей боя. Изберете цветове, които да съответстват на новия ви екстериор.

Подновете саксиите 

Преди да започнете да озеленявате терасата си, трябва да подновите саксиите и вазите. По стените на някои контейнери, на първо място, теракотените, с течение на времето се появява сиво-бял цвят. Някои хора го харесват, тъй като придава на контейнерите така модерният състаряващ ефект. Най-често срещаните са пластмасовите саксии и вани, които имитират керамика, камък и метал. Повърхността им е покрита с глазура, така че е лесна за почистване.

СЪВЕТ: Не бързайте да изхвърляте напукани контейнери от теракота. Като декор те изглеждат страхотно в цветните лехи. Вписват се особено добре в естествена градина.

Декорът   

Вашите градински таланти са добре дошли, защото растенията и цветята са най-добрата декорация за всяко място през пролетта.
Купете цветни мебели или може би ковани, в случай че искате да създадете романтична и изискана атмосфера.

Плетените мебели все още са една от най-добрите идеи за външни пространства, защото са трайни и красиви.

Помислете за ярки текстилни изделия (одеяла, покривки и възглавници) и цветни фенери. Можете да добавите екрани за повече уединение или просто да адаптирате пространството по някакъв начин - има много варианти за избор.

Изберете любимите пролетни цветя 

От пролетните цветя можете да сътворите различни композиции.
Цветовете съчетайте така, че да създават атмосфера на топлина и уют.
Например пролетни цветя от всички видове съчетавате в сини и розови контейнери: теменужки с различни лилави шарки, бели многогодишни маргаритки, оранжеви лалета и сини незабравки. Особено популярни през този сезон са мебелите с цвят на шам-фъстък, които хармонично се съчетават с пролетните букети в контейнери.