Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ констатира огнище на високопатогенна инфлуенца "А" /грип/ по птиците в животновъден обект в землището на село Криво поле, област Хасково, съобщиха от агенцията.

Инфекцията е била установена в обект за отглеждане на кокошки носачки и е потвърдена от Националната референтна лаборатория в София.

Това е петото огнище на заболяването у нас от началото 2021 г., отбелязват от държавното ведомство. Оттам допълват, че за заболяването при птиците няма ваксина, издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на инфлуенца по птиците.

В обекта са били отглеждани близо 40 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е било породено от повишена смъртност. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, се допълва в съобщението.

Около птицефермата е била определена трикилометрова предпазна зона, в която попадат три населени места, и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат 14 населени места. Извършва се епизоотично проучване, което да установи причината за проникване на заболяването в обекта.