Трябва да се следи за поява на симптоми по растителните части

Освен основните болести и неприятели, за които акцентирахме преди време, има и някои други, на които овощарите трябва да обърнат внимание през април.

Огнен пригор

Срещу тази опасна болест трябва да се извършват редовни наблюдения за установяване на симптоми по растителните части. При видими признаци се извършват пръскания с разрешени продукти за растителна защита. При силна зараза заразените части се изрязват и унищожават, а ножиците се дезинфекцират.

Бяла ръжда по череша и вишна

Контролът на заразата се осъществява чрез превантивни пръскания.
Първото пръскане е непосредствено след прецъфтяването. Второто и третото се извършват през две седмици в зависимост от метеорологичните условия и вида на фунгицида.

Гномония по кайсия

За да се ограничи развитието на болестта, през вегетацията се извършват 2-3 следцъфтежни пръскания. Правят се през около седмица, като се използват разрешени продукти за растителна защита.

Черна сливова плодова оса

Срещу неприятеля се извършва следцъфтежно третиране, когато 2/3 от венчелистчетата са увехнали, но не са опадали. То е насочено срещу лъжегъсениците на осата. Трябва да се направи преди те да са се вгризали в малките плодчета.

При силно намножаване на неприятеля се извършва второ пръскане, когато първите повредени плодчета започнат да опадват. Тогава лъжегъсениците преминават от плод в плод.

Кръгломиниращ молец

Изключително важно е пръсканията срещу този неприятел да се проведат в точно определен момент, за да са ефективни. Те трябва да се провеждат при почервеняване на яйцата и началото на излюпване на гъсениците.

Прагът на икономическа вредност е 2-3 броя яйца и мини на лист.

Вишнев хоботник

Мерките са насочени срещу възрастните бръмбари преди или след цъфтежа на овошките. Неприятелят се установява чрез стръскване на дървото рано сутрин.
Прагът на икономическа вредност е 3 броя на 10 клонки/дърво.

Прасковен молец

Неприятелят е изключително опасен за новозасадени и дръвчета, които още не дават плодове.

Прагът на икономическа вредност е 3% нападнати леторасъла.