Месеци преди приемането на реформата ОСП се оказва зрителна измама

Нов „модел на доставка“ , определение за „активен“ земеделски производител, етикетиране на виното и кризисни мерки. Това бяха част от темите, които обсъдиха Европейският парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС в 10-часови преговори на 26 март относно реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП). Но „супер триалозите“, проведени с комисаря по земеделие Януш Войчеховски, португалския министър на земеделието Мария до Сеу Антунеш, и зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, не постигнаха категорични решения по основните въпроси.

Определението за „активен земеделски производител“ - един от най-противоречивите въпроси за начина на финансиране в новата ОСП - остана висящо, въпреки че групата твърди, че е постигнала напредък.

„Постигнахме по-добро разбиране на позициите на другия и сега сме на крачка по-близо до споразумение“, се казва в прессъобщение на Европейския парламент, цитирайки думите на Норберт Линс, председател на комисията по земеделие към ЕП.

По същество дефиницията на „активен земеделски производител“ трябва да отговори на това какво прави работещият фермер. Въпросът е, че ОСП винаги е била изплащана въз основа на земеделски площи, но преговарящите са наясно, че голяма част от тази земя не се обработва активно.

Комисията се стреми да промени това и да разработи система, която възнаграждава най-добрите земеделски практики. Само, че до споразумение за „активен земеделски производител“ така и не се стигна на 26 март.

Комисията заявява, че „активен“ земеделски стопанин е този, който предприема „земеделска дейност“, която се определя като една от следните дейности:

* Производство, отглеждане на селскостопанска продукция, включително прибиране на реколтата, доене, отглеждане на животни за селскостопански цели;

* Поддържане на земя, така че да е подходяща за паша или обработка без допълнителна подготвителна работа;

* Извършване на необходимия минимум за поддръжка на земя, която е подходяща за паша или обработка.

Нов модел на доставка

Бурни моменти в преговорите между Съвета на ЕС и Европарламента създаде новият „модел за доставка“ на ОСП, въпреки твърдението на Войчеховски, че „бяха предприети решителни стъпки“ за него. Моделът на доставка е законодателно предложение на ЕК (предвидено в регламента за стратегическите планове и хоризонталния регламент), което да осигури гъвкавост на държавите-членки при дизайна на техните интервенции за финансиране. Предложението на Комисията се основава на идеята да се плаща за постигнати резултати, вместо за изпълнение на задължения. Моделът се основава на девет цели, които трябва да бъдат преследвани от държавите-членки.

Европейският парламент установява, че системата създава твърде много документи, които ще утежнят административната дейност на държавите-членки. Министрите от ЕС обаче биха искали да не разводнят първоначалната идея за реформата, запазвайки модела на Комисията, която прекара няколко години в разработването й.

Преговарящите поне се споразумяха за показатели за резултатите, както и за двугодишен, не едногодишен, преглед на плащанията, предложен от Португалия, за да отговори на исканията на ЕП за по-голяма гъвкавост.

Председателят на комисията по земеделие на Европейския парламент и германски евродепутат Норберт Линс, заяви още, че въпреки че е постигнат значителен напредък, предстои още много работа, като са необходими повече усилия и гъвкавост. Като например за таваните на преките плащания и преразпределителните плащания, обясни той.

„След добрата атмосфера в супертриалога съм оптимист, че можем да финализираме преговорите за реформата на ОСП до края на това тримесечие“, заяви и португалският аграрен министър пред пресата. Но Съветът ще трябва да покаже повече гъвкавост през следващите седмици, за да ни позволи да се придвижим бързо, казва Линс.

Една от мирните теми

в срещата на 26 март в Брюксел се оказа удължаването на схемата за засаждане на лози, която се потвърди, че ще действа до 2045 г. Kакто и се постигна сделка относно възможността безалкохолните (и частично безалкохолните) вина да бъдат защитени като наименование за произход (ЗНП) и защитено географско указание (ЗГУ). Португалското председателство и членовете на Европейския парламент също направиха споразумение за разширяване на регулирането на доставките за всички селскостопански продукти със ЗНП или ЗГУ. Не на последно място бе дадено разрешително за американски винени лозя.

Следващите тристранни диалози за ОСП са насрочени за 16 април (Регламент за стратегическия план), за 21 април (Регламент за общата организация на пазара) и за 23 април (Регламент за финансиране, управление и мониторинг). 

Норберт Линс (ЕНП, Германия) - главен преговарящ и председател на комисията по земеделие. Източник: EP/Alain ROLLAND
Норберт Линс (ЕНП, Германия) - главен преговарящ и председател на комисията по земеделие. Източник: EP/Alain ROLLAND
 Източник: https://pixnio.com/
Източник: https://pixnio.com/