Помощникът на фермерите, наречен Carry, има за цел да помогне за по-бързото събиране на реколтата

Future Acres - нов стартъп, предоставящ устойчива агророботика, започна да събира до 3 милиона долара начален капитал чрез сайта за краудфъндинг SeedInvest. Компанията произвежда автономен електрически агророботизиран спътник, наречен Carry, за да помогне на земеделските производители да събират ръчно набрани култури по-бързо и с по-малко физическо търсене.

Future Acres има за цел да даде на фермерите достъпно решение, което не само оптимизира земеделската индустрия, но „изгражда нова производителност във веригата за доставка на храни в момента на прибиране на реколтата, за да тласне индустрията към нова ера на просперитет, етичен източник и устойчивост“.

Транспортира над 200 килограма от реколта

Чрез усъвършенстван изкуствен интелект (AI), автоматизация и електрическа енергия, селскостопанският роботизиран спътник Carry има за цел да рационализира процеса на прибиране на реколтата с възможността да транспортира над 200 килограма продукция на всякакъв терен и при всякакви неблагоприятни метеорологични условия.

Според стартъпа това увеличава ефективността на производството с до 30%, което би означавало, че Carry ще се изплати само за 80 дни.

Възможностите за машинно обучение и компютърно зрение също позволяват на машината да избягва препятствия като дървета и хора, както и да събира и прилага данни за допълнително подобряване на собствената си точност.

Използвайки автономност, задвижвана от компютърно зрение, или чрез операция от дистанционно управление, Carry автономно и безопасно следва фермери в целодневната им работа. Машината е снабдена със 7-10-часов променлив обхват на батерията или 10-16 км навигация на пресечен терен.

13 500 долара повишаване на ефективността за сезон

Future Acrees казва, че един Carry, работещ в полските ферми, може да повиши ефективността до 13 500 долара на сезон. „И тъй като множество Carrys работят автономно, за да транспортират култури от полето обратно до фермата, 5-10 работници могат да останат фокусирани върху качествено и внимателно прибиране на реколтата, без да се налага да се движат напред и назад в продължение на километри.“

Съсредоточаване върху прецизното земеделие

Future Acres казва, че също така планира да се съсредоточи върху прецизно земеделие, измерване на употребата на пестициди и здравето на културите и проследяване на добива, качеството и хранителните отпадъци, без да добавя емисии или токсини към земеделските земи, през които навигира. Подходът, подкрепен от машинно обучение, в крайна сметка ще послужи за подобряване на крайното качество на храната, достигаща до бъдещите потребители.

„Селскостопанската индустрия е изправена пред привидно безкраен списък с предизвикателства на ниво финанси, работници и устойчивост“, каза Сума Реди, главен изпълнителен директор на Future Acres. „Нашата визия с Carry беше да разработим инструмент и система, които биха могли да помогнат за облекчаване на тези стресови фактори и да придвижат индустрията напред, като предоставят полезно оперативно решение, способно да подпомага работниците чрез намаляване на физическите болки в гърба, изкривени глезени и в раменете, които вече не е нужно да бъдат приемани за нормални. Carry е бъдещето на прибирането на реколтата и ще оказва незабавно влияние върху живота на хората на полето всеки ден, като същевременно намалява разходите и помага на фермерите да останат рентабилни.“

Future Acres планира да внедри Carry в малки и средни ферми в САЩ. 

Снимки: Future Acres

Според Future Acres Carry увеличава ефективността на производството с до 30%, което би означавало, че ще се изплати само за 80 дни
Според Future Acres Carry увеличава ефективността на производството с до 30%, което би означавало, че ще се изплати само за 80 дни
Иновативният стартъп има за цел да даде на фермерите достъпно решение
Иновативният стартъп има за цел да даде на фермерите достъпно решение