Експеримент и решение при малко пространство

Вертикалните градини стават все по-популярни, както за отглеждането на цветя на малки балкончета, така и за зеленчукови култури.

Но дори и да имате голям двор, вертикалната градина винаги е добра възможност да спестите пространство и да отгледате растения по един по-различен и интересен начин.

Освен това може да бъде и решение, ако трудно опазвате растения от домашни любимци; или пък възможност за собствена зеленчукова продукция в апартамент.

Всичко, от което се нуждаете, са PVC тръби, например в размер 150 мм, с капачки.

Стъпка 1: Чертаем и режем 

Тръбите са доста големи за обработка, така че може да си помогнем с ластик, който да държи тръбата, докато я срежем на места, според това колко високи искаме да са вертикалните ни градини.

След това с маркер или молив ще разчертаем къде да бъдат дупките – може да са три в ред като всеки следващ да е театрално поставен на около 30 см разстояние от долния.

Разрезът на една дупка трябва да е около 10 см, ако ще отглеждате маруля.

Стъпка 2: Затопляме 

След това затопляме срязаното място със запалка или сешоар за около минута. Бързо след това поставяме шише или друг предмет (но не от пластмаса) в разреза, за да го разширим. Оставяме бутилката за малко така, докато изстине мястото.

Стъпка 3: Шлайф 

След като сме направили всички дупки е нужно да ги минем с шкурка, за да не се нараняват растенията.

Остава да направим и дупки в капачките, които ще поставим отдолу. Ако искате, може да поставите и 40-милиметрова тръба вътре, която да служи за напояване. На нея да има дупчици на около 30 см една от друга. Тръбата също трябва да снабдите с капачка отдолу.

За дренаж може да поставите ситни камъчета, счупени керемиди или керамзит.

Стъпка 4: Слагане на разсада 

Напълваме с почвения субстрат и слагаме разсада. Това лесно може да стане с помощта на метален лист, например от стар срязан флакон. След това натиснете разсада с клечка или нещо тънко и остро, за да извадите металния лист.

Напръскайте с вода, а след това поливайте всеки ден като вкарвате вода в малката вътрешна тръба. Поставете вертикалната градина на слънчево място.