На церемонията за награждаване на най-добре класираните в рейтинговата система за 2020 г. висши училища на България Университетът по хранителни технологии получи първото място в категория „Хранителни технологии“. Тържественото връчване на наградите, станали известни като „Академичните Оскари“, тази година се проведе оnline заради пандемията от COVID-19.

Наградата символично бе връчена на зам.-ректора доц. д-р Атанаска Тенева от Милена Караилиева от мениджърския екип на „Кауфланд“-България, който беше партньор на УХТ в благотворителна акция миналата пролет.

На церемонията, организирана по традиция от в. 24 часа, присъстваха ректори на висши училища, представители на науката, бизнеса и изкуството, министърът на образованието Красимир Вълчев, зам.-председателят на КРИБ проф. д-р Николай Вълканов, Георги Стойчев от консорциума за рейтинга на висшите училища в България.
Наградата в направление „Хранителни технологии“ означава, че са забелязани нашите постижения в научните изследвания, в създаването на нови храни, защото храните ще бъдат винаги необходими, нашите резултати в дигитализиране на обучението в УХТ през последната година, както и участието ни в различни партньорски мрежи, заяви доц. Тенева при получаване на отличието. Тя подчерта, че отговорността на университета е амбициозна и целият екип ще продължи напред към следващи първи места.

Преди да бъдат връчени наградите, се проведе дискусия „Най-добрите университети до бизнеса“, в която министър Вълчев заяви, че приемът в университетите трябва да е обвързан с нуждите на бизнеса, а финансирането да е в съответствие с качеството на обучението, което предлагат. Той изтъкна, че няма да има административни решения за обединяване на висшите училища, те могат сами да поискат това, за да гарантират обучения по специалности от различни професионални направления.

Според просветния министър възнагражденията на преподавателите трябва да станат 135-140% от средната заплата за страната. Само така дай-добрите студенти ще остават във висшите училища и ще бъдат в центъра на инициативите за развитие на образованието у нас. Той огласи, че между ректорите има консенсус за изпреварващ ръст на заплатите на младите учени и добави, че МОН предвижда още средства за електронизиране на образованието у нас и за изграждане на модерни кампуси за студентите.

Наградите за университетите са базирани на ежегодна класация, провеждана от Министерството на образованието и науката и консорциум, включващ Институт „Отворено общество“. Кандидат-студентите ги ползват като ориентир къде да учат висшето си образование.