Според ФАО в момента една трета от обработваната площ на земята се използва за храна на добитъка

В малкото селце Елберта (Юта, САЩ) се издига индустриален купол. Вътре има футуристични стелажи със 7,5 метра високи рафтове, които систематично трептят с розови светлини. Под купола се намира вертикална ферма, която отглежда фураж за кравите.

Преди три години Ланс Бейтман и тримата му братя са се договорили да участват в пилотен проект, който ще използва вертикално земеделие за отглеждане и хранене на крави в ранчото за месо и млечни продукти Bateman Mosida Farms. Grov Technologies, компания за селскостопански технологии, базирана във Вайнярд, Юта, САЩ, си партнира с Бейтман, за да разработи цялото вертикално оборудване на фермата.

Сега братята използват шест вертикални кули, за да отглеждат пирей за своето 20 хилядно стадо 365 дни в годината.

Според Grov Technologies вертикалната ферма

обхваща около 80 квадратни метра

но върши работа, която ще изисква 14 до 20 хектара земя.

Привържениците на тази технология твърдят, че вертикалните ферми използват 95% по-малко вода от традиционното полско земеделие. Пълният цикъл на прибиране на реколтата във фермата Bateman отнема пет до седем дни, като се започне с тава за семена, която се носи до върха на кулата и се върти на колела по цялата конструкция. Всяка тава се полива автоматично и се обработва с нискотемпературни LED светлини за отглеждане, преди крайният продукт да се изтърколи от долния рафт на транспортната лента.
Бейтман казва, че

всяка кула осигурява около 1270 кг фураж на ден

което е само около 2% от това, което кравите му консумират дневно. Фермата му отглежда фуражи по обичайния начин, когато може, и купува останалото. Ранчото също планира да инсталира още четири кули в близко бъдеще.

Grov Technologies е една от малкото компании по света, която помага на фермерите да създадат свои собствени вертикални ферми за отглеждане на фуражи за животните си през цялата година. Стив Линдсли, президент на Grov Technologies, вярва, че използването на вертикални ферми за отглеждане на фуражи може да стане все по-разпространено в бъдеще.

„Ако през следващите 30 години ще храним 2,5 милиарда повече хора, отколкото имаме днес, ще трябва да го направим, може би като използваме

по-малко земя и по-малко вода

поради климатичните промени. И тази технология е изключително важна“, казва Линдсли.

Според ФАО в момента една трета от обработваната площ на планетата се използва за храна на добитъка. С нарастването на световното население се увеличава и търсенето на животински протеини. Междувременно проучванията показват, че 5 милиона хектара залесена земя по света се превръща всяка година в земеделска.

В допълнение към ползите за околната среда от използването на вертикално земеделие за отглеждане на фураж за добитък, проектът донесе и финансови ползи за фермата, каза Бейтман. Няколко предварителни проучвания, проведени с Grov Technologies през 2019 г., показват, че когато кравите са били хранени с 12-15% от вертикалните фермерски продукти, те са произвеждали повече мляко или със същата скорост, като са консумирали по-малко фураж като цяло, което в крайна сметка е подобрило крайния резултат на ранчото.

„Вертикалната ферма е скъпо начинание, но знам, че можем да се конкурираме с това съоръжение, особено при различни климатични сценарии в страната и по света. Вярвам, че това ще направи селското стопанство достъпно в райони, където не е било”, оптимист е Ланс Бейтман.