Агр. Камен Иванов

Всички познаваме аминокиселините като продукти за листно приложение. Към тях прибягваме, за да ликвидираме негативните последици, предизвикани от биотичния и абиотичния стрес при културите. Пазарът предлага изобилие от такива продукти, но за да се ориентираме по-добре в него, необходимо е да ги обособим в две основни групи – добити от водорасли и такива, получени при хидролизата на животински субпродукти с недотам характерни за растенията комбинации от аминокиселини и тежки пептиди.

Световният океан е обиталище на голям брой водорасли, но безспорният фаворит по отношение на хранителна стойност са кафявите водорасли Ascophyllum Nodosum. Те съдържат в най-големи количества ауксини, гиберелини, бетанини, както и хормона цитокинин, който отговаря за деленето, нарастването и диференциацирането на клетките. Тези водорасли, съдържат 200 пъти повече желязо от листата на цвеклото – най-богатият на желзо зеленчук, отглеждан на сушата, 100 пъти повече йод от който и да било „земен” зеленчук и около 14 пъти повече калций от кравето мляко.

Водораслите Аскофилум, освен изброените вече хормони, съдържат в изобилие микроелементи и минерали, а така също витамини и ензими. Богатото им съдържание на биологично активни вещества се дължи на тяхното специфично местообитание. Те са разпространени по европейското и американското крайбрежие на Северния Атлантически океан. В Китай вече има завод за водорасли, но е редно да отбележим, че в топлите морета морската флора заради характерните условия там синтезира далеч по-малко количество фитонутриенти и значително повече целулоза.

FoliQ Ascovigor e един от най-търсените продукти на английската фирма Agrii, които се предлагат на пазара от Агротайм. Той съдържа екстракт от кафявите водорасли Ascophyllum Nodosum, добити от Норвежкото крайбрежие, с добавени хранителни микроелементи като бор, манган, цинк, желязо и магнезий. Високата му ефективност се дължи и на формулацията му – микронизирана до наночастици суспензия, както и на включените повърхностно активни вещества, прилепители, овлажнители и антиизпарители.

FoliQ Ascovigor стимулира цъфтежа и опрашването, ускорява клетъчното делене, увеличава размера на плодовете, качеството и обема на продукцията. Неговото приложение като листен тор и стимулатор е препоръчително както за ликвидирането на последиците от стрес, така и при нормални условия за развитие на всяка една култура.