Как да разберете кога това е сигнал за някакъв проблем

Колко често ви се случва да изведете кучето си на разходка за тоалетна, а то да започне лакомо да пасе тревата? Задавате ли си въпроса защо всъщност го прави и как да разберете кога е сигнал за проблем?

Някои собственици на кучета и ветеринарни лекари предполагат, че яденето на трева е форма на извращение на апетита или яденето на странни неща, понякога е причинено от

диетичен дефицит

Много от диетичните дефицити се коренят във витамини, хранителни вещества или минерали, които липсват в ежедневния прием. Например, това може да е начинът на кучето ви да получи повече фибри, което му помага за газовете и изхождането, а също така подпомага други телесни функции.

Но ако диетата на животното е пълноценна и балансирана, яденето на трева може изобщо да не е свързано с дефицит -

това всъщност може да е инстинкт

Храносмилателната система, хранителните нужди и гладът са се развили, за да отговарят на начина на живот на опитомените кучета. В дивата природа те не са получавали своя основен източник на хранителни вещества от тревата - яденето на цяло животно е било оптимална диета, особено ако диетата му е била съставена от различни растения. Кучетата са всеядни и естествено жадуват за яденето на трева като част от генетичния си състав, датиращ от времето, когато са ловили собствената си плячка.

Разбира се, те може просто да се наслаждават на вкуса и текстурата на тревата в устата си, особено когато новата зеленина се появи за първи път през пролетта.

Опасно ли е за любимеца 

Консумацията на трева може да е знак, че вашето куче се опитва да облекчи разстроен стомах и някои палета повръщат скоро след това. И все пак по-малко от 25 процента от животните всъщност повръщат от ядене на трева и само 10 процента показват признаци на заболяване преди това. Което означава, че повечето вероятно не го правят, защото са болни.

Но въпреки че обикновено не е вредно за кучетата, яденето на трева може да причини чревни паразити, които лесно се улавят от животински тор и изпражнения. Също така е важно да се отбележи, че хербицидите и пестицидите, пръскани върху моравата, могат да навредят на вашия любимец.

Кога трябва да предприемете действия 

Ако забележите, че яде трева по-често или прекомерно, внимавайте за потенциални основни заболявания, които вашето куче се опитва да самолекува. Гледайте също за повръщане, диария, загуба на тегло, намаляване на апетита, кръв в изпражненията, летаргия или облизване.
Винаги наблюдавайте кучето си, когато наблизо има домашни растения, тъй като някои сортове могат да причинят токсичност, ако бъдат дъвкани или погълнати. Ако дъвченето на моравата е често срещано поведенческо действие, можете да тренирате с кучето си за отстраняването му. Така самите вие ще бъдете по-спокойни.

Винаги е най-добре да се консултирате с ветеринарен лекар, ако смятате, че кучето ви е сдъвкало токсично домашно растение, погълнало е твърде много трева или малки количества химикали. Той ще може да извърши оценки като фекални проби, кръвни тестове или физически прегледи, за да определи основното състояние.

Ако кучето ви не проявява никакви симптоми, но смятате, че може да е погълнало твърде много трева, поддържайте го хидратирано и го извеждайте редовно за тоалетна. Изчакайте 8-12 часа преди да въведете бавно храна. Ако има признаци и те продължават повече от 12 часа, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.