Но ако пчеларят се съмнява, че хранителите запаси са на привършване, при вдигане капака, ще види, че пчелите са излезли на повърхността на рамките.

Освен недостиг на храна е възможен и друг проблем –

запасите са некачествени

Доказателство за това е, когато при почистване на пчелите откривате кристалчета сред отпадъците - медът е кристализирал.

Трябва да се подхрани семейството с кърмова маса

Тя може да се приготви и от пчеларя или да се купи от пчеларските магазини.

Пчелите се подхранват и в люта зима. Разбира се, най-добре е това да не се налага. Няма да се наложи, ако са зазимени както трябва с чист нектарен мед и достъпът им до него е осигурен. Но по някаква причина семейството може да разполага с по-малко мед от необходимото му количество. Ако при януарските прослушвания на пчелните семейства е установено, че някое от тях гладува (чува се слаб немощен шум, подобен на шумоленето на сухи листа), трябва да му се помогне, за да не бъде загубено. Налага се подхранване и ако се установят признаците на вредното влияние на мановия мед, в случай че поради недооценяване е поставен в кошера.

Гладът може да се дължи и на това, че по някаква причина над рамките няма необходимото разстояние и

пчелите не може да се придвижат към съседните пити

Зимното подхранване на пчелните семейства се прави в тихи и слънчеви дни, когато температурата на въздуха е относително висока. За да не се допусне охлаждане на кошера, работата се извършва бързо от двама души – единият снема и поставя покрива на кошера, а другият повдига покривката и поставя храната. Такива дни не са изключени през януари.

Но когато метеорологичната прогноза не ги обещава, а състоянието на семейството не позволява отлагане, кошерът трябва да се внесе в помещение, където набързо да се извършат необходимите манипулации.