Озеленяването не е толкова лесно, колкото изглежда. Сгради, цветни лехи и пътеки ще станат едно цяло, само ако се постараете.

За да избегнете грешки при планирането на градината, помислете предварително как трябва да изглежда в бъдеще.

1. Фокус върху основните елементи

Започнете своя ландшафтен дизайн, като идентифицирате ключовите елементи: беседки , арки, езерце, решетка или статуи. Маркирайте дървета, големи храсти, високи декоративни треви. Когато те бъдат нанесени в плана, ще видите колко площ е останала непокрита и с какво друго можете да я запълните.

2. Маркирайте къщата в плана

Къщата и зоната на задния двор трябва да бъдат проектирани в същия стил и обща цветова схема. Размерът на сградата трябва да съответства на площта на градината - да не преобладава, но и да не се "губи".

Дърветата трябва да бъдат засадени, така че да не блокират верандата.

Растенията ще ви помогнат да направите входа на къщата по-привлекателен - не забравяйте да засадите цветя близо до верандата.

3. Погледнете пейзажа отстрани

Седнете на кухненската маса в къщата и погледнете през прозореца. Как изглежда вашата градина? Какво бихте искали да видите от прозореца? Може би ще ви хрумнат идеи за подреждането, за които дори не сте предполагали.

4. Разгледайте двора по различно време на деня

За да разположите правилно растенията на площта, е важно да знаете кои места са осветени от слънцето, кои са на сянка и кои се наводняват по време на дъжд. Така можете да намерите растения, които са адаптирани към вашите условия и ще растат добре.

5. Помислете за бъдещето на вашата градина

Днес вашият двор изглежда красив и добре поддържан. Но какво ще се случи след няколко години? Ще пораснат младите дървета, ще се появят перголи за катерещи се растения, ще бъде построена беседка... В резултат на това ще се появи сянка там, където всичко се къпе в слънце. Затова помислете върху плана си няколко стъпки напред, за да не се налага по-късно да променяте значително дизайна.

6. Планирайте бюджета си

Изпълнението на идеите за ландшафтен дизайн може значително да повлияе на бюджета ви. Растенията и различните материали понякога са много скъпи.

Ето защо, преди да пазарувате, сравнете цените в местните градински центрове и близките разсадници. Ако не можете да купите всичко наведнъж, направете списък с приоритетните покупки.

7. Вижте нещата реалистично

Това, което изглежда добре на хартия, не винаги се вписва добре в дизайна на градината. Някои идеи могат да създадат много проблеми.
Например една „агресивна“ лоза ще заема значителна площ, оградата ще трябва да бъде боядисвана, а езерото или фонтанът трябва да се почистват.

Имате ли достатъчно време и пари за всичко това? Преценете предварително.

8. Помислете за осветлението

Инсталирайте подова лампа в беседката, закачете няколко фенера във вътрешния двор и по пътеките. Можете да подчертаете и други елементи на пейзажа. Той е не само красив, но и практичен. Дори с настъпването на вечерта, трябва да можете лесно да се придвижвате в задния двор.

9. Маркирайте входа

Общата концепция за градината трябва да е ясна още при влизането на нейна територия. Порта, малка ограда или парапет ще дадат на посетителя представа какво има вътре. Следователно тези детайли трябва хармонично да се впишат в цялостния стил.

10. Прокарайте пътеки

За да избегнете утъпкването на тревата, поставете пътеки в градината. Ще бъде много по-удобно за разходка и външният вид на двора ще се промени значително.

11. Добавете извивки

Неочаквани извивки и нестандартни композиции ще оживят вашия двор, ще добавят оригиналност и нотка романтика към него.
За да постигнете желания ефект, можете да направите криволичещи пътеки в градината, да засадите цветя в неправилни цветни лехи и да използвате кръглите форми в детайлите, настилките, малките архитектурни форми и др.

12. Голямата роля на малките детайли

Дизайнът на градината се състои не само от основните обекти. Малките и скромни елементи понякога имат значително тегло.
Например ръчно изработена къща за птици или малък фонтан във вътрешния двор ще придадат елегантен вид и усещане.

13. „Боядисвайте“ двора с цветя

За да направите градината винаги приятна за окото, засадете в нея цъфтящи растения. Опитайте се да подбирате цветя по такъв начин, че цъфтежът в лехата да не спира през цялото лято.
Просто обърнете внимание на съвместимостта на растенията и способността им да се "разбират" в една леха.

14. Играйте на контрасти

Контрастните цветове и предмети винаги привличат вниманието. Не става въпрос само за цветовия контраст.
Можете да постигнете желания ефект, като използвате разликата във формата и текстурата. Например, салвия, азалия, миниатюрни брадати ириси и еунимус идеално контрастират с границата от бял камък, подчертавайки нейната елегантност и изящество.

15. Заложете на уникалността

Разбира се, винаги можете да заемете дизайнерските идеи на съседа, но е много по-добре да измислите някои собствени решения, които да направят личения ви парцел уникален и единствен по рода си.