Цените на зърното възвърнаха позициите си на европейския пазар, изгубени предния ден, в контекста на продължаващата несигурност, свързана с мерките за ограничаване на износа, които руското правителство въвежда.

Следователно основната грижа за много страни износители е да ограничат инфлацията в цените на основните храни, докато световният баланс се затяга, главно за царевицата и соята.

В своя месечен доклад Международният съвет по зърното (IGC)

преразгледа своята оценка на световното производство на царевица до 1,133 милиарда тона, което е с 13 млн. тона по-малко от преди месец. Този спад се дължи на съкращенията в производството, наблюдавани в САЩ, както и очакваните в Южна Америка.

За пшеница IGC увеличи световното производство с 3 млн.тона до 768 милиона тона.

На международния пазар Япония вчера закупи 116 700 тона хлебна пшеница от САЩ, Канада и Австралия.

Обменният курс на долара остана стабилен тази сутрин: 1,22140 спрямо еврото и 73,30 спрямо рублата.

Нестабилността на пазара на селскостопанските стоки остава висока и възниква сериозен въпрос дали тази тенденция ще продължи в средносрочен или дългосрочен план.

От гледна точка на времето в Европа преобладават нормални условия, докато в Аржентина поради валежите условията са нестабилни.

В Чикаго агроцените са най-високите от седем години

Цените на всички стоки в САЩ продължиха да растат. Тази възходяща тенденция продължава главно поради строгите баланси при царевицата и соята, подхранвани от силното търсене на Китай.

Вчера фондовете отново бяха много активни и станаха нетни купувачи на 30 000 партиди царевица, 18 000 партиди соя и 8 500 партиди пшеница.

Благоприятни валежи бяха регистрирани в Южна Америка, което леко намали ценовото напрежение, преди откриването на борсата тази сутрин.

Експортните продажби на царевица и соя в САЩ бяха по-високи от очакваното, докато експортните продажби на пшеница, напротив - бяха по-ниски.

Русия - до 50 евро на тон експортно мито за пшеницата

Вниманието на операторите е насочено днес към Русия.
Подкомисията по регулиране на митническите тарифи реши да се повиши от 1 март тази година експортното мито на пшеницата до 50 евро за тон. От 15 март ще се повиши и митото за износ на царевица - 25 евро за тон, а на ечемика - 10 евро за тон.
Квотата за експорт на зърно (пшеница, царевица, ечемик и ръж) ще действова от 15 февруари до 30 юни тази година. Обемът й остава 17.5 млн тона.